Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carl Yngvar (23) løfter ti tonn på trening

Og har verdensrekorden på 475 kilo i knebøy.

(Dagbladet): Siden 2007 har 23 år gamle Carl Yngvar Christensen holdt på med styrkeløft. Han drev egentlig med snowboard, men trent litt styrke hjemme, og en dag ble han med en kompis til Brumunddal Atletklubb.

- Jeg ble tatt godt i mot i klubbem og fikk hjelp til å komme i gang. Det gjorde at jeg fortsatte, sier Christensen.

Løftet 475 kilo Tidligere denne måneden tok Christiansen VM-sølv med en totalvekt på 1175. Det er ny norgesrekord, og samtidig satte han ny verdensrekord i knebøy, på 475 kilo.

- VM er helt klart høydepunktet så langt. I fjor tok jeg bronse, og i år ble det sølv. Min største motivasjon er å slå konkurrentene mine, sier Christensen til Dagbladet.

Han hadde også den tidligere verdensrekorden i knebøy på 465 kilo.

VERDENSREKORD: Carl Yngvar Christensen har verdensrekorden i knebøy, på 475 kilo. Til vanlig trener han med Brumunddal Atletklubb. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VERDENSREKORD: Carl Yngvar Christensen har verdensrekorden i knebøy, på 475 kilo. Til vanlig trener han med Brumunddal Atletklubb. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Når det er så mange kilo kjennes det tungt ut uansett, så jeg bare løfter det jeg må.

Hver dag trener Christensen to timer i treningsstudio til Brumunddal Atletklubb. Gjennom en vanlig treningsøkt løfter han tilsammen ti tonn.

Helt på toppen Christensen er 188 centimer høy, og veier 160 kilo. Han konkurrerer i vektklassen +120 kg.
Ifølge landslagstreneren Dietmar Wolf kan Christensen nå helt til toppen.

- Carl Yngvar har hatt en veldig rask utvikling. Men han har fortsatt mange gode år igjen. Han er fortsatt siste års junior. Vi stresser ikke, men bruker tiden på å bygge han opp. Om to år vil han nok være helt på toppen i sin vektklasse. Det vil bli vanskelig for de som kommer etter han, sier Wolf.

- Grunnen til at Carl Yngvar har blitt så god er en kombinasjon. Han er et talent, han har de fysiske utfordringene, og han er treningsvilig. Han er ikke redd for å prøve nye ting, og han jobber målrettet.

Rent idrettslag Brumunddal Atletklubb er et rent idrettslag, og er veldig opptatt av anti-dopingarbeidet.

- Det er nulltoleranse, og sånn må det være. Når det er snakk om muskler er det alltid noen som tror at man har brukt steroider, men dopingbeskyldningene mot styrkeløftere føler jeg er et utdatert rykte. Det er veldig mange år siden sist en landslagsutøver ble tatt, sier Christensen.

- Det viktgste er eneretten. Alle er enige om at ingen skal dope seg, og da er det heller ingen som gjør det. Hvis noen gjør det blir de fryst ut.

Passer også for jenter Det er også jenter som driver med styrkeløft, og Vivian Kolsrud skal neste helg delta i NM for ungdom, junior og veteran.

- Det var litt tilfeldig at jeg begynte med styrkeløft. Jeg har ikke drevet med noe idrett før, så jeg ville teste det ut, sier hun til Dagbladet.

- Det er bare et år siden jeg startet, men man merker veldig rask progresjon. Det er jo en veldig målbar idrett, og et godt miljø i klubben.

STERKE JENTER: Styrkeløft passer både for gutter og jenter, og Vivian Kolsrud trener sammen med gutta i Brumunddal Atletklubb. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STERKE JENTER: Styrkeløft passer både for gutter og jenter, og Vivian Kolsrud trener sammen med gutta i Brumunddal Atletklubb. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Også hun er imponert over klubbkameratens verdensrekord.

- Jeg tror ikke folk skjønner hvor stor prestasjonen til Carl Yngvar er, hvis man ikke vet litt om styrkeløft fra før.