Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen avskriver Anand som tittelutfordrer

Tror inderen kan være ferdig som toppspiller.

KRONPRINSEN HAR TATT OVER: Magnus Carlsen slo Vishy Anand 6,5 - 3,5 i VM-kampen i Chennai. Vishy Anand er på vei nedover, mens Carlsen har befestet sin plass som verdens beste sjakkspiller. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KRONPRINSEN HAR TATT OVER: Magnus Carlsen slo Vishy Anand 6,5 - 3,5 i VM-kampen i Chennai. Vishy Anand er på vei nedover, mens Carlsen har befestet sin plass som verdens beste sjakkspiller. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet): Fredag ble han verdensmester, etter å ha dominert i oppgjøret mot Vishy Anand. I dag sier Magnus Carlsen at Anand kan være ferdig som toppspiller.

Anand er en av åtte sjakkspillere som skal kjempe om retten til å møte Carlsen i neste VM.

- Selv om han historisk er én av de beste, har ikke resultatene hans i de siste vært veldig gode. Han trenger tid til å justere spillet for å komme tilbake. Jeg tror ikke han er den største favoritten i kandidatturneringa. Han må tilbake finne motivasjonen. Bare da vil han være en mann å regne med i framtida, sier Carlsen til Times of India,

Forbigått I et lengre intervju med indiske medier forteller Carlsen at han lærte mye av Anand tidlig i karrieren.

- Han spilte meg ut i flere posisjoner. Ingen andre gjorde det. Han har også vært veldig presis i sine analyser, og det gjorde at jeg fikk opp øynene, sier nordmannen.

Men det var før. I forkant av VM-matchen, fryktet ikke nordmannen «tigeren fra Madras».

- Jeg viste Anand at det var min tur til å lære ham. Du kan si med sikkerhet at jeg har passert han, sier en uvanlig offensiv Carlsen.

Ekspert er enig Verdensmesteren får støtte fra sjakkekspert Torstein Bae, som fulgte VM-kampen tett for NRK.

- Jeg er enig med Carlsen. Anand var ikke på sitt beste i VM, han har heller ikke vært det de siste åra. Anand må komme opp på et mye høyere nivå om han skal vinne kandidaturneringa, for der møter han folk som Levon Aronian og Sergej Karjakin, sier Bae til Dagbladet.

Og der de to er blant favorittene, kan 44-åringen fra Chennai i beste fall ansees som en outsider. Bae, som også er redaktør i Norsk Sjakkblad, opplever  ikke Anand som en farlig konkurrent i sin nåværende form.

- VM-partiene bare bekreftet utviklingen han har hatt de siste åra. Det har vært en fallende kurve, sier Bae.

Var redd I løpet av partiene ble Anand presset i vanskelige situasjoner, og gjorde flere feil. Team Carlsen hadde jobbet med å få inderen inn i uvante posisjoner, og lyktes til gangs.

- Vi jobbet med å komme i spillbare posisjoner og legge press allerede i åpningen. Jeg merket at han var nervøs og sårbar. Men uavhengig av alt annet, Anand tapte mot en bedre spiller.

22-åringen er klar for neste utfordrer, uansett hvem det blir. Og som Carlsen sier det selv:

- Det er ikke min plikt å tenke på hvem jeg skal spille mot. Min motstander må finne ut hvordan de skal håndtere meg. Jeg tror jeg blir den andre må slå i en lang periode, sier Carlsen til den indiske avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media