Carlsen begynte å le da han hørte hva faren sa

- Men om han føler det slik, så er det bra for ham.

SEIERSGLISET: Magnus Carlsen har fremstått både selvsikker og fornøyd under oppholdet i Russland. Det gjorde han også etter seieren mot Vishy Anand i går. Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
SEIERSGLISET: Magnus Carlsen har fremstått både selvsikker og fornøyd under oppholdet i Russland. Det gjorde han også etter seieren mot Vishy Anand i går. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

SOTSJI (Dagbladet): Han kom, han vant, han spøkte. Så enkelt er det mulig å oppsummere dagen hvor Magnus Carlsen (23) tok et langt steg på veien mot å forsvare VM-tittelen.

Bare to partier inn i VM-kampen mot Vishy Anand (44), er Magnus Carlsen (23) allerede i ferd med å demonstrere for en hel sjakkverden hvorfor det er akkurat han som er regjerende mester. I over ti timer satt 23-åringen fra Lommedalen i helgen å terroriserte sin indiske motstander. I går kom også uttelingen, i form av den aller første seieren.

- Det er veldig bra å få gjennombruddet så tidlig. Nå er det han som må starte å jage. For meg gjelder det å opprettholde presset, erkjenner Carlsen.

- Ble overrasket Etter to bunnsolide partier kunne Carlsen innkassere den første seieren da Anand gjorde en grov tabbe etter nærmere fem spilte timer. Da spillerne ankom pressekonferansen like etterpå, så det nesten ut som Anand var på gråten.

- Det er synd. Det er synd at jeg kastet det bort, men hva kan du gjøre? Jeg må gå videre, sier Anand.

Det kan likevel vise seg å bli lettere sagt enn gjort, for marerittene fra fjorårets ydmykelse i Chennai er allerede på vei tilbake. Det er også feilene. Den største som kom i går, hadde ikke engang Carlsen våget å forestille seg.

- Jeg ble overrasket, sier 23-åringen til Dagbladet og legger til at han faktisk måtte dobbeltsjekke stillingen for å se om han hadde oversett noe da Anands famøse trekk kom.

I storform Det fant Carlsen raskt ut at han ikke hadde gjort. Derfor kan han det inneværende døgnet nyte hviledagen.

Ikke at han ser ut til å trenge det. For etter at Carlsen ankom Russland sist tirsdag, har han fremstått mer trygg, selvsikker og fokusert enn på lenge. En av grunnene til det kan være at han for første gang har endret rutinene sine i forkant av denne VM-kampen - noe Dagbladet omtalte i går. For etter to turneringer på rad hvor han ikke spilte opp mot sitt beste, leverer Carlsen nå prestasjoner fra den aller øverste hylla.

- Ja, det ser sånn ut. Det har vært utrolig viktig å komme her til Sotsji og matchen med god selvtillit. Nå synes jeg Magnus virker veldig sterk, sier manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Spøkte med pappa Han var blant andre med ut og feiret seieren sammen med Magnus på restaurant i Sotsji i går kveld. Stemningen blant medlemmene av «Team Carlsen» var naturlig nok meget god. Og faren Henrik var blant dem som smilte aller bredest.

- Jeg ser på partiet som en farsdagsgave fra Magnus. Det var hyggelig gjort, sier Henrik på en måte som tilsier at han både er stolt og litt lettet.

Da Dagbladet etterpå spurte hovedpersonen selv om seieren faktisk var en gave til faren, begynte han imidlertid å le.

- He-he. Jeg har stort sett spilt for meg selv gjennom hele karrieren. Men om han føler det slik, så er det bra for ham, sier Carlsen til latter fra salen.

Ikke avgjort - enda Og mer latter kan det bli for sjakk-kongen her i Russland. I en VM-kamp som denne, med et format hvor det er om å være best av tolv partier, kan hver eneste seier potensielt sett være et langt steg mot tittelen. Grunnen er at remisprosenten mellom toppspillerne er så høy. Hvis man da tar prestasjoner og det psykologiske aspektet inn i betrakningen, kan man fort ane hvor stor Carlsens fordel allerede er.

- Men nådestøtet er ikke satt enda. Magnus må vinne et parti til for at det skal skje. Å begrave Anand helt, er for tidlig, sier ekspert Atle Grønn til Dagbladet.

- De kaller ham ikke «Tigeren fra Madras» uten grunn. Han trenger en seier til. Da lukter han blod, mener sjakkskribent Eivind Skjervum.

KOSTE SEG: Magnus Carlsen var i god form også da han spilte basketball på fridagen. I morgen er det klart for det tredje VM-partiet. Da spiller Carlsen med sorte brikker.  Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
KOSTE SEG: Magnus Carlsen var i god form også da han spilte basketball på fridagen. I morgen er det klart for det tredje VM-partiet. Da spiller Carlsen med sorte brikker. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer