Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen i FN:

Carlsen brukte 30 minutter på å slå «hele verden»

Verdenseneren Magnus Carlsen vant mot verden i FN-sjakk.

TOK KLUBBA: Magnus Carlsen satte seg på plassen til FNs generalsekretær i Sikkerhetsrådet etter først å ha slått 15 deltakere i sjakk under et arrangement i New York. Her sammen med manageren Espen Agdestein. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
TOK KLUBBA: Magnus Carlsen satte seg på plassen til FNs generalsekretær i Sikkerhetsrådet etter først å ha slått 15 deltakere i sjakk under et arrangement i New York. Her sammen med manageren Espen Agdestein. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): 15 mer eller mindre erfarne spillere fra ulike deler av verden møtte tirsdag regjerende verdensmester, Magnus Carlsen (27) til hurtigsjakk i FNs hovedkvarter i New York. Med 30 minutter på klokka spilte alle simultant mot nordmannen inne på et velfylt møterom som vanligvis brukes til tunge politiske møter.

Dagbladet møtte Carlsen etter de femten partiene han vant på imponerende vis. Han erkjenner at en slik runde tar på fordi han må konsentrere seg veldig intensivt om 15 ulike partier.

Ned Stark?

Samtidig tok Carlsen seg tid til å kommentere den store snakkisen i sjakkverdenen for tiden. Omstridte Kirsan Iljumizjinov, som har vært president i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i 23 år. Nå stiller han til gjenvalg.

Det har skapt overskrifter fordi han navngir Glen Stark som sin kandidat til å bli forbundets generalsekretær. Det absurde er nemlig at ingen vet hvem Stark er, og flere har påpekt store feil i Starks CV. FIDE har selv bekreftet på Twitter at de etterforsker saken.

- Hva tenker du om oppstyret rundt Glen Stark?

- Jeg vet hvem Ned Stark er. Jeg vet ikke hvem Glen Stark er, sier Carlsen og smiler.

Han referer dermed til rollefiguren «Ned Stark», som har en sentral rolle i bøkene og TV-serien «Game of Thrones».

- Tror du Glen Stark er en fiktiv person?

- Jeg vet rett og slett ikke, sier Carlsen til Dagbladet.

KOMMENDE GENERALSEKRETÆR? Magnus Carlsen vet hvem Ned Stark-figuren fra Game of Thrones er. Glen Stark er ukjent for ham. Foto: AP Photo/HBO, Nick Briggs
KOMMENDE GENERALSEKRETÆR? Magnus Carlsen vet hvem Ned Stark-figuren fra Game of Thrones er. Glen Stark er ukjent for ham. Foto: AP Photo/HBO, Nick Briggs Vis mer

- Komisk

NRKs sjakkekspert Thorstein Bae har tidligere kommentert «Glen Stark»-situasjonen overfor Aftenposten.

- Hvem er nå det? Noen mener det ikke finnes en sånn person. Andre mener navnet er feilskrevet, og at fornavnet skal skrives med to N’er. I tillegg er det påstander om at CV-en er fake. Det er komisk hele greia, sier Bae til avisa.

Norge var selv representert med Oslo-ordfører Marinne Borgen under arrangementet i FN, som ble kalt «Magnus Plays the World». Blant spillerne var også skribenten Oliver Roeder fra det kjente politiske prognosenettstedet FiveThirtyEight.

OVERLEGEN: Magnus Carlsen vant mot 15 sjakkspillere i FNs hovedkvarter i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
OVERLEGEN: Magnus Carlsen vant mot 15 sjakkspillere i FNs hovedkvarter i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

- Morsomt spill

Tidligere har Carlsen forklart at han ønsker å bruke sjakk som et morsomt virkemiddel for å gjøre verden smartere gjennom å utvikle folks akademiske og kognitive ferdigheter.

- Jeg tror de fleste har et forhold til sjakk når de vokser opp. De kjenner noen som spiller sjakk, eller de spiller selv. Det er et veldig gammelt spill med en lang historie. Det er også et veldig godt spill fordi det er svært likt for spillerne, og det koster ikke mye å drive med. Dessuten er det veldig moro, forklarer Carlsen til Dagbladet.

Carlsen er regjerende verdensmester i sjakk og rangert som nummer én i verden. Han ble verdensmester både i 2013 da han først slo den indiske stormesteren Vishy Anand. I 2016 forsvarte han tittelen i New York da han slo russeren Sergej Karyakin. Til høsten møter han den amerikanske stormesteren Fabino Caruano for å forsvare verdensmestertittelen på nytt.

- Viktig for læring

Etter sjakkpartiene var Oslo-ordføreren begeistret selv om hun var blant de som røyk ut tidlig mot verdensmesteren.

TAPTE: Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) måtte se seg slått i sjakk av verdenseneren. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
TAPTE: Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) måtte se seg slått i sjakk av verdenseneren. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer

- Det var kjempegøy, men det var helt umulig å slå ham. Jeg gikk for seier, men hadde ikke noen sjanse, sier Borgen til Dagbladet og legger til:

- Den måten Magnus promoterer spillet på nå, er kjempebra. Den læringa som ligger i sjakk. Det er strategisk tenkning og lærer å tenke framover. Gjennom å ha det gøy, kan du lære veldig mye.

Det er Norges FN-ambassadør, Tore Hattrem helt enig i.

- Jeg er helt målløs etter å ha sett Magnus spille. Målet her i dag var å fremme bærekraftsmålene og særlig målet om utdanning. Det er en sterk sammenheng mellom det å spille sjakk som mental trening, og stimulere akademiske fag som matematikk, ingeniør- og teknologifag, sier FN-ambassadøren til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media