Magnus Carlsen leder mot Hikaru Nakamura i Fischer Random

Carlsen ett poeng unna 900 000 kroner

Magnus Carlsen kan sikre turneringsseieren i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk om han slår Hikaru Nakamura i det neste partiet tirsdag.

LEDER: Magnus Carlsen leder 11,5-8,5 mot Hikaru Nakamura i Fischer Random. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LEDER: Magnus Carlsen leder 11,5-8,5 mot Hikaru Nakamura i Fischer Random. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Det ble klart etter at tirsdagens fjerde parti endte med remis. Carlsen har 11,5 poeng mot Nakamuras 8,5 poeng. Førstemann til 12,5 poeng vinner turneringen.

Nå får de to deltakerne noen minutter velfortjent pause etter at tirsdagens partier, mange av dem lange, har gått unna i høyt tempo.

- Det har vært veldig tøffe partier. Vi trenger virkelig en pause, det har vært nonstop action fram til nå, sa Carlsen til NRK etter det fjerde partiet tirsdag.

Førstepremien er på 900 000 kroner.

Reddet remis

Nakamura hadde Magnus Carlsen på gaffelen i tirsdagens tredje parti i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk, men Carlsen fikset remis.

Én seier og én remis var beholdningen for Magnus Carlsen etter avslutningsdagens to første partier, men i det tredje partiet var han til tider ille ute.

Nakamura, med hvite brikker, hadde vunnet stilling i store deler av tirsdagens tredje parti, men Carlsen reddet seg mesterlig inn og unngikk tap i det som utviklet seg til å bli et maratonparti i lynsjakk.

Til slutt stoppet Carlsen klokken og krevde remis etter å ha gått 50 trekk fram og tilbake og forsvart seg.

Tidligere mester

Carlsen fikk en meget god start på avslutningsdagen da han slo Nakamura med hvite brikker. Det ble etterfulgt av remis med svarte brikker.

- Jeg får ikke så mye tid til å tenke, og da går det bedre, sa Carlsen i en kort kommentar til NRK etter å ha spilt remis.

Etter å ha spilt hurtigsjakk fram til tirsdag, er turneringen nå gått over i lynsjakk.

I såkalt Fischer Random, eller Fischer-sjakk, er ikke brikkene stilt opp i henhold til reglene fra starten, men derimot med stor grad av tilfeldighet. Legenden Bobby Fischer introduserte spillemåten.

Kampen startet fredag. Duellen er en del av Dag Alvengs utstilling «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.

Nakamura vant et uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk da han slo Levon Aronian i 2009. Carlsen er for sin del verdensmester i klassisk sjakk.

Arrangementet avsluttes tirsdag med maksimalt åtte lynsjakkpartier.

NTB