Carlsen etter OL-hysteri: - Jeg bør få være i fred

Tilskuer prøvde seg bare minuttet før OL-debuten.

TROMSØ (Dagbladet): Magnus Carlsens stjernestatus er på vei mot uante høyder. Da 23-åringen OL-debuterte i dag, var det på grensen til kaostilstander i spillelokalet.

«Alle» ville ha en bit av den sympatiske Bærum-gutten. Et samlet pressekorps flokket seg rundt ham. Det gjorde også flere spillere og tilskuere. Rundt ett minutt før start, bestemte en eldre herremann seg for at dét var et passende tidspunkt til å spørre Carlsen om å signere en hel bunke med forskjellige papirer.

- Jeg tenker at når jeg sitter ved brettet, så bør jeg få være i fred, sier Carlsen til Dagbladet.

Ikke fornøyd Ettersom sjakk krever en svært høy konsentrasjonsevne, har pressen fått streng beskjed om å ikke kontakte spillerne for kommentarer før partistart.

Det rådet hadde sannsynligvis ikke den ivrige tilskueren fått med seg, for til slutt måtte lederen til det norske førstelaget, Ole Christian Moen, forklare mannen på tysk at dette ikke var passende.

- Dette er en konsentrasjonssport, kunne man høre Moen si.

«Hollywood-tilstander» President i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, mener det hele minner om tilstander man vanligvis ser i den amerikanske filmbyen Los Angeles.

- Det er fort gjort at det blir «Hollywood-tilstander» rundt Magnus. Han er jo en verdensstjerne. Jeg tror veldig mange er spente på hvordan han kommer til å gjøre det under OL. Han kommer selvfølgelig til å bli fotfulgt av pressen hele tiden, sier Aulin-Jansson til Dagbladet.

I SENTRUM: Oppmerksomheten rundt OL-deltaker Magnus Carlsen er helt vill. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
I SENTRUM: Oppmerksomheten rundt OL-deltaker Magnus Carlsen er helt vill. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer

Sjakkpresidenten forteller at Carlsen har flere personer rundt seg som passer på at oppstyret forløper i kontrollerte former. Hovedpersonen selv er også klar på at han takler oppmerksomheten greit.

- Jeg er vant til det. Det er litt kaotisk under olympiader, men jeg blir vant til det, sier Carlsen til Dagbladet.

Han spilte for første gang under Tromsø-OL da det norske laget måtte innse at det ikke ble mer enn uavgjort mot Finland. Samtlige fire partier endte med remis. Det betyr at Norge foreløpig står bokført med tre lagpoeng. Det er en start ingen er helt fornøyde med.

I morgen er det Montenegro som står for tur.

DEBUTERTE: Magnus Carlsen spilte remis mot finske Tomi Nybäck, da 23-åringen entret OL-manesjen i runde to. Foto: Joachim Baardsen / Dagbldet.
DEBUTERTE: Magnus Carlsen spilte remis mot finske Tomi Nybäck, da 23-åringen entret OL-manesjen i runde to. Foto: Joachim Baardsen / Dagbldet. Vis mer