Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen får gjennomgå i britisk storavis

Mener Carlsen ikke er i toppform.

 EN DÅRLIGE UTGAVE:  The Guardians sjakkekspert mener Carlsen ikke spiller som i Chennai i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN DÅRLIGE UTGAVE: The Guardians sjakkekspert mener Carlsen ikke spiller som i Chennai i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI (Dagbladet): Det er under tittelen «Magnus Carlsens dårlig form fortsetter i VM-rematchen mot Vishy Anand» at Carlsen får gjennomgå av The Guardians sjakkekspert Leonard Barden.

Veteranen Barden er ingen hvem som helst. 85-åringen har hatt sin ukentlige sjakkspalte i Guardian siden 1955. I løpet av 59 år har ikke briten bommet på en eneste utgave.

Brukt for lang tid Barden mener Anand har forbedret ryktet sitt med innsatsen mot storfavoritt Carlsen, uavhengig av hvordan VM-matchen til slutt måtte ende. 

Den britiske sjakkeksperten fastslår riktignok at Carlsen leder med to partier igjen å spille, men bruker det engelske uttrykket «made heavy weather» om Carlsens VM-partier så langt.

Fritt oversatt vil det si at Barden mener Carlsen har brukt lenger tid enn strengt tatt nødvendig for å overvinne inderen.

- Torsdagens parti ni, Carlsens nest siste med hvit, var en ny berlinmur med tidlig dronningbytte. Hadde Team Carlsen funnet noe nytt i dette velkjente terrenget? Nei. På tross av lange tenkepauser repeterte han bare et post-sjakkparti fra 2012, som førte til en kjapp remis ved trekkgjentakelse, fastslår Barden, på syrlig, britisk vis, og legger til at parti 10 også ble en solid remis.

- Spektakulær dobbeloverseelse - Dette var et langt gap fra Chennai i 2013, da Carlsen knuste Anand ved å ta fire av fem mulige poeng midt i matchen, ved hjelp av sin spesielle stil med å spille på små fordeler i lange sluttspill, mener briten.

Barden fastslår også at den ene av Carlsens to seire så langt i Chennai ble skjendet av det 85-åringen kaller en «spektakulær dobbeloverseelse».

Carlsen har selv uttalt at han fikk panikk da han så sitt eget tabbetrekk.

Barden irettesetter i sin spalte også Anand for ikke å ha sett tabben, men kun ha hatt øynene på dronningfløyen.

Barden roser Anand for på tross av overseelsen ha klart å holde moralen oppe de påfølgende partiene, og han mener det er Carlsen som har framstått overforsiktig. 

Likevel mener briten at Carlsen vil vinne matchen, sannsynligvis med 6,5 - 5,5.

- Ikke i toppform Magnus Carlsen har hatt flere jern i ilden før VM-kampen. Og nettopp det mener den britiske journalisten at er et problem:

- Carlsens form fra i sommer har fortsatt. Kanskje er det alle distraksjonene, fra modelljobbing via Real Madrid til å skrive Donald Duck-manus som har hatt en effekt, spør Barden.

- I så fall er det ikke første gang vi har sett at en verdensmesters form synke, fastslår Barden, som trekker fram den tidligere verdensmester Jose Capablancas aktive sosiale liv og bridgespilling, og Mikhail Botvinniks prioritering av vitenskaplig arbeid, som andre eksempler.

Barden mener Carlsen har vist økende sårbarhet, og han tror dette er inspirerende for italienske Fabiano Caruana, som drømmer om å bli utfordrer til VM-tittelen i 2016.

Dagbladets sjakkekspert, Einar Gausel, er ikke overrasket over at Carlsen ikke er på topp.

- Jeg har egentlig følt i hele år, at Magnus ikke har spilt helt på sitt beste. Det er ikke unor-malt året etter han ble verdensmester, sier Einar Gausel.

Forfatter Arne Danielsen mener også at Carslen mangler noe.

- Jeg mener Magnus mangler noe på sitt beste. Jeg tror ikke han har nådd helt opp der. Han har ikke vist at han er en mye bedre sjakkspiller enn Vishy Anand på sitt beste, sier Danielsen til Dagbladet.

Statsministerbesøk I morgen kommer en ny, mulig distraksjon for Carlsen når Russlands statsminister Dmitrij Medvedev (49) tar turen til Sotsji. Han skal ta det første trekket og observere de to i 15-20 minutter.

Hverken manager Espen Agdestein eller den norske sjakkpresidenten Jøran Aulin-Jansson tror besøket blir et problem:

- Magnus kan ikke tenke på det nå. Han har 100 prosent fokus på sjakkpartiet, sier Agdestein.

- Det skal flere enn han til for å vippe Magnus av pinnen, sier Aulin-Jansson til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling