MESTERNE MØTES I DAG: Under Norway Chess' innledende lynsjakkturnering brukte Magnus Carlsen deler av tiden på å studere spillet til dagens motstander, tidligere verdensmester Vladimir Kramnik. I dag møtes de i 2. hovedrunde.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
MESTERNE MØTES I DAG: Under Norway Chess' innledende lynsjakkturnering brukte Magnus Carlsen deler av tiden på å studere spillet til dagens motstander, tidligere verdensmester Vladimir Kramnik. I dag møtes de i 2. hovedrunde. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Carlsen før dagens kamp: - Det blir tøft

To verdensmestere møtes under Norway Chess.

STAVANGER (Dagbladet): I tenårene var Vladimir Kramnik (38) et av Magnus Carlsens (23) store forbilder. I 2000 satte Kramnik en effektiv stopper for landsmannen og legenden Garry Kasparovs 15 år lange regjeringstid som verdensmester. En tittel han selv beholdt de sju neste årene.

Dette var en periode hvor Carlsen slukte alt Kramnik sa rått. Etter hvert som nordmannen ble eldre - og bedre - følte han derimot at det ikke var alt som stemte. Samtidig endret forholdet mellom de to mesterne seg til å bli langt kjøligere og preget av flere lite flatterende uttalelser om hverandre.

Eier ikke frykt I Stavanger forteller de to at respekten for hverandre likevel er til stede. På spørsmål fra Dagbladet, beskriver Kramnik forholdet slik:

- Vi er konkurrenter. Det er alt. Jeg liker å spille mot Magnus - som jeg gjorde mot Garry. Det har alltid vært en utfordring. Det er det fremdeles. Jeg vil gjøre mitt beste og er ikke redd. 

Samtidig får russeren skryt i retur av sportens ubestridte superstjerne.

- Det er alltid veldig interessant å spille mot Vladimir. Han er en av de beste spillerne i vår tid. En av de jeg så opp til da jeg var ung - tro det eller ei. Vi spiller virkerlig interessante kamper. Det er en spennende «match-up». Absolutt, sier Carlsen til Dagbladet.

- Blir tøft Under første runde av Norway Chess, åpnet Kramnik turneringen med remis mot landsmannen Peter Svidler, med sorte brikker.

Carlsen klarte på sin side ikke å utnytte fordelen av hvite i uavgjortkampen mot nederlandske Anish Giri (19). I dag forventer det norske esset et nytt vanskelig parti.

- Det blir tøft. Kramnik er en god hvit-spiller og alltid godt forberedt. Men jeg har spilt mot ham før og vet hvordan jeg skal forsvare meg, sier Carlsen.

Agdestein klar For oss nordmenn blir det også spennende å følge Simen Agdestein. 47-åringen reiste nærmest rett fra legevakten og kapret et halvt poeng mot verdenstoer Levon Aronian i går. En oppsiktsvekkende prestasjon.

På motsatt side av brettet møter han i dag det 19 år gamle vidunderbarnet Giri.

- Det blir det samme som mot Aronian: En stor utfordring. Alle sammen her er veldig gode, sier Agdestein til Dagbladet.

• Runde nummer to starter klokken 15.30.