BER FIDE OM ENDRINGER: Magnus Carlsen vil endre VM-formatet.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
BER FIDE OM ENDRINGER: Magnus Carlsen vil endre VM-formatet. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Carlsen foreslår utskjelt VM-system

- Det er overraskende.

(Dagbladet): I en melding på sin egen Twitter- og Facebook-side ber regjerende verdensmester Magnus Carlsen (24) Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) om å endre dagens VM-format.

- Jeg har sterk tro på at sjakkverden burde utvikle et mer rettferdig system, skriver Carlsen, før han kommer med et forslag som vil gjøre hans egne muligheter til å beholde tittelen mindre.

- Jeg har lenge tenkt at en årlig utslagskonkurranse ville vært mer rettferdig. Det er en endring som i praksis ville forbedret oddsen for å bli verdensmester for nesten enhver sjakkspiller, med unntak av den regjerende verdensmesteren og potensielt sett et par andre toppspillere som ikke lenger ville få fordeler av det nåværende formatet.

Nøye gjennomtenkt Carlsen har også tidligere uttalt at han er misfornøyd med FIDEs nåværende ordning, men nå kommer klodens desidert største sjakkstjerne med en direkte oppfordring til forbundet hvor han ber dem om å ta grep.

- Ved å skape regionale kvalifiseringseventer - kombinert med rankingplasser, deltakelsen til alle toppspillerne i verden og VM-tittelen på spill - tror jeg virkelig at det vil gjøre VM-syklusen mer tilgjengelig for alle sammen, skriver Carlsen og fortsetter:

- For å konkludere, oppfordrer jeg FIDE sterkt til å se på en modernisering av VM-syklusformatet.

Vanskeligere å beholde tittelen Carlsen kommer med utspillet selv om han er fullt klar over at det vil gjøre jobben med å forsvare sin egen VM-tittel langt vanskeligere i fremtiden om det skulle gå gjennom.

Ved å gå fra dagens systemet - hvor to mann kjemper om tittelen i best av tolv partier - til en ren turnering, vil marginer spille en større rolle.

NRKs profilerte sjakkekspert Torstein Bae er derfor forbauset over forslaget fra Carlsen.

- Det er overraskende. Det systemet han foreslår er noe som ble prøvd på 90-tallet, og da fikk det utrolig mye kritikk. Det er vel ikke noe som har vært så mislikt i sjakkmiljøet som det. Det ble så store tilfeldigheter at man følte man ødela noe som var viktig i sjakken - denne kongerekken av få verdensmestere over 100 år, sier Bae til Dagbladet.

Vil skape interesse Eksperten tror hovedgrunnen til at Carlsen ønsker den radikale endringen velkommen, er for å øke sjakkinteressen verden over. Selv om nordmannen ville vært favoritt også med et slikt system, påpeker Bae at det vil kunne skape oppsiktsvekkende resultater.

- Spillere som er nummer 40 i verden vil fra tid til annen kunne klare å vinne VM med en slik turnering. Det vil være veldig små marginer som avgjør. Det vinnes andre sporter hvor man har akseptert at den som vinner VM-tittelen ikke nødvendigvis er verdens beste det året, men i sjakk har man alltid vært opptatt av at den beste skal vinne, sier Bae og fortsetter:

- Så dette er overraskende. Det er mulig at han tenker mediemessig, at dette vil skape stor interesse verden over. Mange land vil jo bli representert med dette systemet, noe som kan skape oppmerksomhet i langt flere land enn nå, men disse VM-kampene som det norske folk har blitt kjent med gjennom oppgjørene mellom Carlsen og Vishy Anand er noe vi har hatt i sjakken i over 100 år - og det er noe vi ønsker å fortsette med.

- Det er et friskt utspill, og det viser at han ønsker endringer, men jeg tror det er veldig liten sjanse for at forslaget til Magnus går gjennom, sier Bae.