HARDT PRESSET: Magnus Carlsen har spilt Sinquefield Cup i USA, med VM-konflikten hengende over seg. Foto: Jeff Roberson / AP / Scanpix
HARDT PRESSET: Magnus Carlsen har spilt Sinquefield Cup i USA, med VM-konflikten hengende over seg. Foto: Jeff Roberson / AP / ScanpixVis mer

Carlsen har skrevet under VM-kontrakten

Spiller VM i Sotsji om to måneder.

ST. LOUIS/OSLO (Dagbladet): Magnus Carlsen (23) har bestemt seg for å signere VM-kontrakten med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Det bekrefter Carlsen selv på Twitter.

- Det har vært en ære å skrive autografer for fansen i St. Louis. Etter turneringen fant jeg tid til én til, skriver Carlsen.

Dermed får 23-åringen muligheten til å forsvare VM-tittelen han sikret seg da han beseiret indiske Vishy Anand i fjor.

- Undersøkt med UD Til Dagbladet sier manager Espen Agdestein følgende:

- Magnus spiller VM. Han har lyst til å spille, og hadde en god opplevelse i fjor. Nå har han lyst til å forsvare tittelen sin.

- Vi har undersøkt med Utenriksdepartementet og dette omfattes ikke av sanksjonene mot Russland. Magnus er en sjakkspiller, å ikke ville forsvare tittelen sin ville vært veldig dramatisk.

- FIDE har kjørt sitt løp ganske hardt. Vi har ikke blitt møtt på så særlig mye, men nå ser Magnus fram til å skulle spille VM-kampen, sier Agdestein til Dagbladet.

Ubesvarte spørsmål Returkampen mellom de to spilles i russiske Sotsji mellom 7. til 28. november. Det er den anerkjente eksperten Torstein Bae fornøyd med.

- Godt nytt for norsk og ikke minst internasjonal sjakk - ingen splittelse nå. Så blir det spennende å se hvilken kanal VM sendes på, skriver Bae på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Agdestein har på sin side tidligere uttalt til Dagbladet at det er flere ulike grunner til at de ikke ønsket å spille VM-kampen i Sotsji, uten å ville utdype mer enn det.

En av dem handlet utvilsomt om den urolige politiske situasjonen mellom Russland og Ukraina. Agdestein har også tidligere bekreftet overfor Dagbladet at de har vært i kontakt med UD for å skaffe seg en grundig oversikt over forholdene.

Forsøkte flere muligheter 27. august fortalte manageren at de hadde forsøkt tre ulike virkemidler i forhandlingene med FIDE:

1. Å flytte kampen til et annet sted.
2. Når det ikke gikk, utsette den.
3. Få en forlenget frist til å skrive under VM-kontrakten, på grunn av det som antas å være en rekke uavklarte problemstillinger.

Samtlige forslag ble blankt avvist av FIDE.

Nå har Carlsen-leiren likevel godtatt forbundets betingelser.

KRITISK: Carlsen-manager Espen Agdestein har lenge vært kritisk til måten FIDE har opptrådt i kontraktsforhandlingene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Carlsen-manager Espen Agdestein har lenge vært kritisk til måten FIDE har opptrådt i kontraktsforhandlingene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer