Carlsen har skrevet under VM-kontrakten

Spiller VM i Sotsji om to måneder.

HARDT PRESSET: Magnus Carlsen har spilt Sinquefield Cup i USA, med VM-konflikten hengende over seg. Foto: Jeff Roberson / AP / Scanpix
HARDT PRESSET: Magnus Carlsen har spilt Sinquefield Cup i USA, med VM-konflikten hengende over seg. Foto: Jeff Roberson / AP / ScanpixVis mer

ST. LOUIS/OSLO (Dagbladet): Magnus Carlsen (23) har bestemt seg for å signere VM-kontrakten med Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Det bekrefter Carlsen selv på Twitter.

- Det har vært en ære å skrive autografer for fansen i St. Louis. Etter turneringen fant jeg tid til én til, skriver Carlsen.

Dermed får 23-åringen muligheten til å forsvare VM-tittelen han sikret seg da han beseiret indiske Vishy Anand i fjor.

- Undersøkt med UD Til Dagbladet sier manager Espen Agdestein følgende:

- Magnus spiller VM. Han har lyst til å spille, og hadde en god opplevelse i fjor. Nå har han lyst til å forsvare tittelen sin.

- Vi har undersøkt med Utenriksdepartementet og dette omfattes ikke av sanksjonene mot Russland. Magnus er en sjakkspiller, å ikke ville forsvare tittelen sin ville vært veldig dramatisk.

- FIDE har kjørt sitt løp ganske hardt. Vi har ikke blitt møtt på så særlig mye, men nå ser Magnus fram til å skulle spille VM-kampen, sier Agdestein til Dagbladet.

Ubesvarte spørsmål Returkampen mellom de to spilles i russiske Sotsji mellom 7. til 28. november. Det er den anerkjente eksperten Torstein Bae fornøyd med.

- Godt nytt for norsk og ikke minst internasjonal sjakk - ingen splittelse nå. Så blir det spennende å se hvilken kanal VM sendes på, skriver Bae på Twitter.


Agdestein har på sin side tidligere uttalt til Dagbladet at det er flere ulike grunner til at de ikke ønsket å spille VM-kampen i Sotsji, uten å ville utdype mer enn det.

En av dem handlet utvilsomt om den urolige politiske situasjonen mellom Russland og Ukraina. Agdestein har også tidligere bekreftet overfor Dagbladet at de har vært i kontakt med UD for å skaffe seg en grundig oversikt over forholdene.

Forsøkte flere muligheter 27. august fortalte manageren at de hadde forsøkt tre ulike virkemidler i forhandlingene med FIDE:

1. Å flytte kampen til et annet sted.
2. Når det ikke gikk, utsette den.
3. Få en forlenget frist til å skrive under VM-kontrakten, på grunn av det som antas å være en rekke uavklarte problemstillinger.

Samtlige forslag ble blankt avvist av FIDE.

Nå har Carlsen-leiren likevel godtatt forbundets betingelser.

KRITISK: Carlsen-manager Espen Agdestein har lenge vært kritisk til måten FIDE har opptrådt i kontraktsforhandlingene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Carlsen-manager Espen Agdestein har lenge vært kritisk til måten FIDE har opptrådt i kontraktsforhandlingene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer