Carlsen har tidligere hjulpet Anand i VM-forberedelser

Det er det slutt på nå.

Stavenger 20130507. Norwasy Chess 2013. Her fra venstre: Magnus Carlsen og Simen Agdestein forlater turneringen. Foto: Anders Vinje / Dagbladet
Stavenger 20130507. Norwasy Chess 2013. Her fra venstre: Magnus Carlsen og Simen Agdestein forlater turneringen. Foto: Anders Vinje / DagbladetVis mer

 Carlsen og Vishy Anand deltar denne uka i turneringen Norway Chess i Stavanger-regionen. De fikk begge spørsmål om VM-duellen i India. Carlsen virket litt lei av å forklare seg, mens Anand sa han hadde forståelse for skuffelsen over at prosedyrene ikke ble fulgt av FIDE.

- Det er sikkert litt vanskelig for Anand, han må jo forholde seg til flere sider rundt prosessen. Det er ikke opplagt at han er helt komfortabel med situasjonen heller, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til NTB.

Han understreker at Carlsen og Anand kjenner hverandre godt og har et veldig godt forhold.

- Magnus har faktisk hjulpet Anand tidligere med forberedelser til tilsvarende VM-kamper. Men det er det slutt på nå altså.

Parallelt med turneringen i Stavanger og den neste i Russland pågår arbeidet med VM-kampen. Rundt seg skal Carlsen ha et team på fem-seks sekundanter som blant annet studerer Anand, finner svake punkter og legger opp strategier.

Press - Det er en stor menneskelig og psykologisk duell å møtes og sitte overfor hverandre og spille i tre uker med så mye press. En tittelkamp i boksing er for eksempel unnagjort på en kveld, påpeker Agdestein.

Etter kandidatturneringen i London må teamet til Carlsen bytte ut lederen sin, danske Peter Heine Nielsen, Nordens nest beste sjakkspiller.

- Han har tidligere har vært Anands sekundant i ti år. Det hadde blitt litt problematisk sånn etisk sett om han skulle gi Magnus råd mot Anand nå, forklarer Agdestein.

(NTB)