- Carlsen har to gir, uslåelig i det ene

Derfor er Magnus fortsatt verdens beste sjakkspiller.

FORSVARER TITTELEN: I morgen går første parti i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i Sotsji. Foto . Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FORSVARER TITTELEN: I morgen går første parti i VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i Sotsji. Foto . Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Magnus Carlsen starter forsvaret av VM-tittelen lørdag. - Kommer han i boblen, er han uslåelig, sier sjakkforfatter Arne Danielsen.

I 2010 ga han ut boken «Mesteren - om Magnus Carlsen og sjakkspillet» (Cappelen Damm). På nyåret kommer oppfølgeren, hvor VM-tittelen fra i fjor og årets VM-kamp får bred omtale.

- Siden forrige bok er selvfølgelig verdensmestertittelen i Chennai det absolutte høydepunktet, men jeg skriver også om treningsmetodene hans og det unike teamet han satte sammen rundt seg, sier Danielsen.

- Teamet i Chennai er unikt i historien. Han satte ikke bare sammen et sjakkfaglig team, men hadde med blant annet egen kokk og lege, som har hatt med alt annet enn sjakk å gjøre, sier sjakkforfatteren.

Er sjakk Han skal også følge VM-kampen i Sotsji, som innledes med første kamp i best av 12 lørdag.

- Magnus Carlsen er en banebryter. Han er mer enn en sjakkspiller. Han er sjakk når han er i bobla si. Jeg tror det er unikt i historien. Vi snakker om avansert idrettspsykologi. Det er stort i idrettssammenheng, ikke bare sjakk, påpeker Danielsen.

- Jeg oppfatter det som at Magnus har to gir. Et gir som gjør ham unik i verden, som gjør at han skiller seg ut og er best i verden, helt uslåelig. Også har han et annet gir hvor han er mer vanlig dødelig, mener forfatteren.

Overgå prestasjonsevnen Carlsen er favoritt i duellen med Viswanathan Anand fra India.

- Resultatet i Sotsji er avhengig av om han kommer i det supergiret, eller bobla. Klarer han det, vinner han. Klarer han det ikke, er det ganske åpent. Han bygger opp alt rundt seg for å komme i den posisjonen. Det handler om harmoni og flyt. Gjør du spesielle ting med deg selv, kan du komme i tilstand hvor du overgår prestasjonsevnen din.

- Det går igjen i alle religioner og mystiske tradisjoner. Jeg tror ikke Magnus er spesielt religiøs, men selv han sliter med å forklare hvordan han løfter seg, sier Arne Danielsen.

Sparer ingen Han regner med å ha den nye boken klar i februar.

- Jeg skriver for vanlige mennesker. Det er ingen sjakkbok med diagrammer, men glimt i øyet. Jeg sparer heller ikke sjakkspillerne. Det er ingen røk uten ild når det gjelder nerdestempelet, sier Danielsen.

Spesielt en ting gleder han seg til å presentere, unike fargebilder fra hele Carlsens karriere.

- Det blir to legg med fargebilder, og vi starter med foto fra den gangen sjakkbrikkene omtrent var større enn Magnus og fram til nå, sier forfatteren om hvordan historien om vidunderbarnet Magnus Carlsen blir fortalt mellom permene.

(NTB)