Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

Carlsen i trøbbel: - Han sliter tydelig

Sjakkekspert Torstein Bae mener Magnus Carlsen er under et stort press foran de tre siste partiene.

I TRØBBEL: Gårsdagens remis setter Carlsen i en dårlig posisjon før de tre siste partiene i VM-matchen mot Fabiano Caruana. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån
I TRØBBEL: Gårsdagens remis setter Carlsen i en dårlig posisjon før de tre siste partiene i VM-matchen mot Fabiano Caruana. Foto: Fredrik Varfjell / Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går leverte Magnus Carlsen endelig en sterk åpning i årets sjakk-VM. Likevel gjorde en feil fra Carlsens side at det hele endte i remis. Den niende på rad. Nå har Caruana et slags overtak, da han spiller to av de tre siste partiene med hvite brikker.

- Det er klart at Magnus er under et stort press i denne matchen nå. Det er det ikke noe tvil om. Det er Caruana som har bedre sjanser i langsjakken nå, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til Dagbladet.

Det var bonde fra h4 til h5-trekket i gårsdagens parti som gjorde at Magnus ga fra seg sin fordelaktige posisjon. Selv kunne han ikke forklare hvorfor han gjorde trekket.

- Jeg gikk for en variant som jeg egentlig visste at ikke kom til å funke. Jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde det, sa Magnus Carlsen til NRK etter gårsdagens parti.

Det er ulikt Carlsen, mener ekspertene.

- Han fikk et drømmescenario i går. Han hadde en god posisjon og ledet klart på tid. Den gamle Magnus ville nok kanskje vunnet et slikt part, sier sjakkekspert Atle Grønn til Dagbladet.

Torstein Bae ser også en litt annen Magnus Carlsen enn vi har sett tidligere.

- Det virker som han har blitt litt usikker. Det er tydelig at han sliter med å finne balansen mellom å spille aggressivt og å avvente. Når han avventer som i parti én burde han vært mer aggressiv og i andre tilfeller, som partiet i går, hvor han burde ha avventet mer så går han på for aggressivt, sier Bae.

Vanskelig oppgave

Oppgaven Carlsen nå står ovenfor i de tre siste langsjakkspartiene er veldig tøff, mener ekspertene. Selv om de hvite brikkene tidlig i matchen ikke hadde stor effekt, ser de nå at spilleren med de hvite brikkene har tatt mer kontroll i de seinere partiene.

- De to siste partiene har hvitt kommet i førersetet igjen. Og det er ubehagelig å skulle spille med svart i to partier mot verdens beste spiller med hvitt, sier Grønn og referer til Caruana.

Bae mener at man ikke helt forsto hvor jevne Carlsen og Caruana var før partiet.

- Fra starten tenkte man kanskje at Magnus hadde mer rutine, han har vært gjennom dette flere ganger, men sånn det ser ut nå så er Caruana helt på høyde med Carlsen. I de siste partiene har han kanskje også vært farligere enn vår mann, sier Bae.

Nå tror de derfor at det nå vil handle om å komme seg til omspillet for Carlsens del. Der skal han være bedre enn amerikaneren.

- Nå er det naturlig å tenke at han nå først og fremst må spille safe og komme seg videre til et omspill med kortere tenketid. For skulle han tape et parti nå er det veldig kort tid til å komme tilbake. Han vil puste letta ut om han kommer til hurtigsjakken, sier Bae.

Dagens parti starter klokka 16:00 og du kan følge det live i vårt sjakkstudio.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!