Carlsen kan bryte ut av FIDE og danne egen VM-tittel

- Det er en tenkbar løsning.

LAGER SITT EGET VM?: Magnus Carlsen viste stolt fram den ene medaljen han mottok etter VM-triumfen i fjor. En mulighet kan være at han danner sin egen tittel, om han blir nektet å forsvare FIDEs. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
LAGER SITT EGET VM?: Magnus Carlsen viste stolt fram den ene medaljen han mottok etter VM-triumfen i fjor. En mulighet kan være at han danner sin egen tittel, om han blir nektet å forsvare FIDEs. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): Inntil videre holder sjakkverden pusten, etter at det ble klart at Magnus Carlsen risikerer å bli strippet for VM-tittelen.

Selv om det blir spekulasjoner på det nåværende tidspunktet, kan en ytterste konsekvens av at Carlsen eventuelt fratas retten til å forsvare tronen bli at 23-åringen bryter ut av FIDE og danner sin en egen VM-tittel. Sammenlignbart med slik boksesporten er bygget opp.

- Det er en tenkbar løsning - at Magnus vil føle seg så urettferdig behandlet at han mener han har rett til å starte et konkurrende forbund. Da vil det i så fall være en turneringssyklus som sjakken hadde på 90-tallet, hvor alle de beste spillerne, bortsett fra Garry Kasparov, deltok i begge, sier den anerkjente eksperten Torstein Bae til Dagbladet.

Sponsorer kan sikre VM-pakke Om det blir aktuelt, vil det heller ikke være nødvendig å danne et helt forbund for å kunne konkurrere om en VM-tittel utenfor FIDE.

- Det vil være nok for Carlsen og teamet hans å skaffe sponsorer til å kunne ta seg av VM-pakken, sier Bae.

Det ville i så fall rystet sjakkverden såpass mye at flere har vanskelig for å tro at scenarioet blir en realitet. Men helt frem til for kort tid siden, trodde heller ingen at tidenes høyest rangerte spiller ville miste retten til å forsvare VM-tittelen sin. Det er det likevel nå overhengende fare for.

- Sitter langt inne Det som taler imot at Carlsen bryter ut av FIDE, er at 23-åringen aldri har hatt et ønsket om å involvere seg i det politiske aspektet ved sjakken. Unntaket var da han gikk offentlig ut og støttet Kasparov i valgkampen mot sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov.

Sistnevnte vil på sin side heller ikke ha et ønske om verken et konkurrende forbund eller VM-tittel.

- Jeg har vanskelig for å tro det at det skjer. En av tingene Iljumzjinov har vært veldig stolt over, er at han klarte å samle VM-titlene igjen på 90-tallet, etter at Nigel Short og Garry Kasparov brøt ut og dannet sin egen.

- Så at Iljumzjinov vil bidra til å bryte opp dette her igjen, tror jeg vil sitte veldig langt inne for ham, sier Bae.

- Sjakken skiller seg ut Det er FIDE som sitter med rettighetene til sin egen VM-kamp. Derfor er det også naturlig at det er FIDE som bestemmer hvor matchen skal spilles. Stedet som er valgt er imidlertid det som har skapt den dramatiske konflikten.

- I utgangspunktet er det klart at FIDE har rett til å bestemme hvor VM skal være, slik som i de fleste andre idretter. Sånn sett skiller sjakken seg ut med at spillerne er så involvert i prosessen.

- Akkurat her er det likevel forståelig at Magnus ikke vil spille i Sotsji på grunn av den politiske situasjonen mellom Russland og Ukraina. Den kan også eskalere ganske raskt, og da vil man ikke være sittende i Sotsji, sier Bae.

-TENKBAR LØSNING: Sjakkekspert Torstein Bae (til høyre) klarer ikke helt se for seg at Magnus Carlsen bryter ut av FIDE og danner sitt eget VM, men utelukker det samtidig ikke. Her sammen med Frode Urkedal under sjakk-OL i Tromsø. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
-TENKBAR LØSNING: Sjakkekspert Torstein Bae (til høyre) klarer ikke helt se for seg at Magnus Carlsen bryter ut av FIDE og danner sitt eget VM, men utelukker det samtidig ikke. Her sammen med Frode Urkedal under sjakk-OL i Tromsø. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet. Vis mer