Carlsen knuste Anand da inderen gjorde en «skikkelig brøler»

Seier i Sotsji.

SEIER: Magnus Carlsen slo Vishy Anand i søndagens andreparti, og har dermed tatt teten i VM-kampen. På bildet ser vi trekket som ødela for inderen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SEIER: Magnus Carlsen slo Vishy Anand i søndagens andreparti, og har dermed tatt teten i VM-kampen. På bildet ser vi trekket som ødela for inderen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Det første partiet mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand ble en lang og jevn affære som til slutt endte med remis.

Dagens parti ble derimot noe ganske annet da Carlsen var den som gikk til angrep, og til slutt måtte utfordreren gi tapt som følge av en dårlig vurdering. En vurdering som forplantet seg lenge.

- Alt som skjer etterpå er et resultat av løper på f5. Det var et skikkelig møkkatrekk, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

Så i det 33. trekket flyttet Anand bonden fram til h5, og da var det hele over.

- En skikkelig brøler, sier Gausel.

- Jeg var overrasket over tabben hans, men på det tidspunktet var han i en fryktelig dårlig posisjon, sier Magnus Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Dermed har nordmannen for alvor overtatt initiativet i Sotsji.

Hvite brikker Etter en lovende start i går, skulle Magnus Carlsen (23) bygge videre på momentumet i dag. Med hvite brikker var det opp til den regjerende verdensmesteren å skaffe seg en fordel ut fra åpningen.

Sjakkentusiastene her i Sotsji spekulerte på hvordan han vil prøve å lykkes med det. Flere ulike åpningsvarianter ble drøftet. Hovedspørsmålet var imidlertid dette: Ville Carlsen gå for en forberedt og komplisert teorivariant, eller ville han spille som han vanligvis gjør - mer intuisjonbasert.

Svaret viste seg å være det første, og spillerne fortsatte i en stilling som begge hadde analysert på forhånd til det 12. trekket. Da spilte Carlsen et overraskende springer-trekk, noe som tok partiet over i et midtspill hvor nordmannen hadde opparbeidet seg en liten fordel.

Spenningen var på det tidspunktet stor med tanke på hvordan Carlsen ville agere på den strategiske stillingen han og Anand sto overfor. 

- Møkkatrekk Anand virket lenge veldig komfortabel, men sakte men sikkert flyttet Carlsen fokus over på kongefløyen og kastet samtlige offiserer i angrep.

Det så lenge ut som om Anand skulle klare å parere offensiven, men idet han slo springeren til Carlsen med sin løper på f5 begynte samtlige computere å vippe partiet i nordmannens favør.

Deretter gikk det bratt nedover for Anand som ble stadig mer passiv. 

- Alt som skjer etterpå er et resultat av løper på f5. Det var et skikkelig møkkatrekk, sier Gausel.

Så i det 33. trekket kom den feilen mange ventet på. Anand valgte å flytte bonden sin fram til h5. Han innså raskt tabben og kapitulerte.

Nicholas Pert, den britiske stormesteren som leverer ekspertkommentarer til Dagbladet under sjakk-VM, lar seg overraske over den defensive innstillingen til Anand.

- Jeg tror Anand må prøve noe helt nytt neste parti hvis han taper i dag. Jeg er sjokkert over Anands åpning. Hver gang han har gått defensivt ut mot Carlsen, har han tapt eller spilt remis. Nå prøver han det samme igjen, sier Pert.