Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen la hodet på bordet og pustet lettet ut da Anand overså kjempebrøleren

Carlsen-seier etter høydramatisk parti.

BRØLER AV DIMENSJONER: Magnus Carlsen slapp billig unna i dagens parti da han gjorde en kjempeblemme Vishy Anand ikke fikk med seg. Til slutt var det nordmannen som trakk det lengste strået, og har overtatt ledelsen i VM-kampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRØLER AV DIMENSJONER: Magnus Carlsen slapp billig unna i dagens parti da han gjorde en kjempeblemme Vishy Anand ikke fikk med seg. Til slutt var det nordmannen som trakk det lengste strået, og har overtatt ledelsen i VM-kampen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Dette hadde hele tiden vært sett på som en av dagene hvor Carlsen potensielt sett kunne sette inn nådestøtet på Anand.

I fjor avgjorde han i praksis kampen om VM-tittelen ved seirene i det femte og sjette partiet. Nå ville Carlsen gjenta bedriften, men alt holdt på å gå fryktelig galt.

I det 26. trekket spilte Carlsen kongen til d2 - en kjempetabbe av dimensjoner som kunne tapt ham kampen, men Anand så ikke feilskjæret og partiet fortsatte i nordmannens favør før inderen etter 38 trekk måtte kapitulere.

Dermed har Carlsen overtatt ledelsen i VM-kampen etter seks partier, og nordmannen fortsetter med hvite brikker på mandag.

Rask start Utgangspunktet var klart: Med fordelen av de hvite brikkene ønsket Carlsen å komme seg tidlig ut av forberedelsene for så å presse Anand litt etter litt - helt til inderen gjorde avgjørende feil. 

Kort tid etter start viste det seg at ønskescenarioet var i ferd med å bli en realitet.

Anand spilte fort, men overraskende upresist. Overtaket havnet hos Carlsen - den norske sjakkgiganten fra Lommedalen. 

Han hadde fått det akkurat som han ville. Nå ønsket han ikke bare å vinne, han ønsket å tyne Anand for det 44-åringen hadde av krefter i time etter time.

Minner om i fjor Dagbladets sjakkekspert, stormester Einar Gausel, var tidlig ute med å trekke paralleller til det femte partiet av fjorårets VM-kamp. Det partiet hvor inderen for alvor klappet sammen.

- Dette minner litt om det 5. partiet i fjorårets match. Da fikk man et tidlig dronningbytte i en lignende struktur, og Anand ble gradvis presset bakover. Inderen burde ha holdt det partiet, men han var åpenbart utslitt etter mange timer på defensiven. Resultatet ble han gikk seg vill og tapte.

Og om ikke stillingen var helt identisk ble det fort klar at Anand, nå som da, la seg bakpå, og ga Carlsen initiativet. Det takket og bukket han for. Men alt kunne sett helt annerledes ut om inderen hadde vært litt mer våken.

- Sjakkblindhet Etter en periode med en rekke ventetrekk valgte altså Magnus Carlsen å flytte kongen sin til d2 i det 26. trekket. En kjempemulighet for utfordreren til å sikre seieren i partiet om han bare hadde slått bonden på e5 med sin springer, men han overså det.

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Stormester Einar Gausel, utbrøt:

- Kan ikke huske å ha sett gjensidig sjakkblindhet som dette i en VM-match uten at det har vært tidsnød inne i bildet. Rett og slett utrolig.

TV-bildene viste at Magnus Carlsen la hodet på bordet, og virket å puste lettet ut etter at Anand flyttet sin bonde istedet for å slå med springeren.

Om det var vissheten om at han gikk glipp av en gylden mulighet til å vinne partiet som gjorde Anand ustø vites ikke, men inderen gjorde flere små feil. Sakte men sikkert strammet Carlsen grepet, og etter 38 trekk var partiet over.

TUR: I det 26. trekket spilte Carlsen kongen til d2 - en kjempetabbe av dimensjoner som kunne tapt ham kampen, men Anand så ikke feilskjæret og partiet fortsatte i nordmannens favør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TUR: I det 26. trekket spilte Carlsen kongen til d2 - en kjempetabbe av dimensjoner som kunne tapt ham kampen, men Anand så ikke feilskjæret og partiet fortsatte i nordmannens favør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
KUNNE AVGJORT: Hadde Anand gjort springertrekket illustrert her, hadde både partiet og VM-kampen sett helt annerledes ut.
KUNNE AVGJORT: Hadde Anand gjort springertrekket illustrert her, hadde både partiet og VM-kampen sett helt annerledes ut. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling