Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM: Magnus Carlsen mot Fabiano Caruana

Carlsen lettet etter tabbe: - Det var en blytung dag

Magnus Carlsen innrømmer at han slet med nerver etter å ha reddet inn VMs tiende strake remis.

Foto: Nadia Panteleeva.
Foto: Nadia Panteleeva. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble nok en remis mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i sjakk-VM, men det manglet ikke på dramatikk og underholdning.

Først spilte Carlsen et trekk som fikk ekspertene til å gni seg i øynene. Deretter ble det et kappløp med tida for begge spillerne.

Til slutt holdt også nordmannen på å tape etter en tabbe, men Carlsen klarte å redde seg inn til nok en remis.

- Det var helt klart alt for komplisert og for mye på spill. Hele partiet er preget av nerver fra begges side, tror jeg, sier Carlsen til NRK.

- Jeg følte jeg hadde et lovende angrep, det var sikkert veldig mange forbedringer fra begge parter, så holdt jeg på å tape til slutt, legger han til.

Nordmannen sier at han slet med beslutningsvegring, at det har vært en «blytung dag», og at det blir godt med en hviledag.

- Hele kroppen var i spenn under stort sett hele partiet. Jeg spilte ikke som en som har spilt mange VM-matcher før, sier en ærlig Carlsen.

Kritisk til åpningen

Fabiano Caruana har flere ganger fått vist fram sine utrolige forberedelser i årets VM, og i dagens parti trakk utfordreren nok en overraskelse opp av hatten.

Åpningen var lik den i parti nummer åtte. I det partiet overrasket han Carlsen, og denne gangen vartet han opp med en ny variant da han rykket fram med bonden til b4, noe som satte Carlsen i tenkeboksen.

Carlsen hadde på sin side åpnet likt som forrige gang, noe ekspertene mente var alarmerende.

- Dette er en gjentakelse av Sveshnikov-varianten. Magnus har latt Caruana-teamet forberede sine varianter. Carlsen er veldig rigid i åpningene sine. Dette er risikabelt og farlig for Carlsen, sa stormester Daniel King til NRK.

- Et umenneskelig trekk

Carlsen fikk derimot innledet en motoffensiv på motsatt side av brettet, og det tok ikke lang tid før Caruanas tidsovertak ble spist opp.

GENITREKK: Bonde til b5. Skjermdump: Chess24.com.
GENITREKK: Bonde til b5. Skjermdump: Chess24.com. Vis mer

Nordmannen lå godt an, men Carlsen brukte mer og mer tid, og halvveis inn mot den første tidskontrollen, hadde nordmannen halvparten av tida igjen sammenliknet med Caruana.

Carlsen brukte derimot tida godt, og da han spilte bonden til b5, og tilba Caruana «en passant», ble det mildt sagt fyr på brettet.

NRK-ekspert Atle Grønn og Carlsen-manager Espen Agdestein var sjokkerte.

- Agdestein sa til meg: «Hvis Magnus spiller b5, så må vi slutte å kalle ham verdensmester. Da er han noe mer. Da er han et geni», sa Grønn til NRK.

- Jeg sa faktisk det. Det er sant. Det var helt utrolig å se, sier Agdestein.

- Så sa jeg til Espen: «Det kommer ikke til å skje. Det er et umenneskelig trekk. Et sånt trekk har aldri blitt spilt av et menneske før», forteller Grønn.

Drama før tidskontrollen

Caruana svarte med det best mulige trekket. Etter Carlsens neste trekk svingte den såkalte pila italiensk-amerikanerens vei.

Computerne mente at Caruana hadde fordelen, men Carlsen virket selvsikker.

I det påfølgende trekket klarte ikke Caruana å velge det beste trekket, og dermed stabiliserte pila seg på midten, selv om Carlsen fortsatt ledet an.

- De femten neste trekkene før tidskontrollen avgjør verdensmesterskapet, konstaterte Torstein Bae da begge hadde under tjue minutter igjen på klokka.

Inn mot tidskontrollen så det ut til at begge kunne gå av med seieren, men den såkalte pila viste nesten konstant 0,0 da de to duellantene kjempet seg til nye 50 minutter.

Fabiano Caruana presset på for seier når Carlsen gjorde en unøyaktighet i det 44. trekket, men heldigvis for nordmannen ble ikke feilen skjebnesvanger.

Etter 54 trekk inngikk de remis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!