Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Carlsen like god som Bjørndalen

Simen Agdestein sammenligner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ole Einar Bjørndalen er jo litt Kasparov, da, og Magnus Carlsen er ikke der ennå. Men det han gjør akkurat nå, er like bra som det Bjørndalen gjør på sitt beste. Begge er i verdenseliten, sier sjakkspiller, danseløve og tidligere fotballspiller Simen Agdestein til Dagbladet.no.

- Samtidig må det tas med i betraktningen at sjakk er en større idrett enn skiskyting, legger han til.

Han viser til at sjakk er utbredt i 150 land, deriblant store nasjoner som India og Russland. At en vest-europeer hevder seg såpass som Carlsen gjør, er en prestasjon i seg selv, sier Agdestein.

Den pågående Corus Chess-turneringen i Wijk aan Zee, Nederland, avsluttes på søndag. Til nå har 15-årige Carlsen prestert på et høyere nivå enn det sjakk-ikonet Garry Kasparov har gjort i snitt.

- Verdens beste sjakkspiller ville altså ha gått opp i rating med de resultatene Magnus oppnår i Nederland nå, påpeker Agdestein.

Selv sett i et sånt lys kan det være vanskelig å forstå omfanget av Carlsens prestasjoner. Da blir det kanskje lettere å anerkjenne etter å ha hørt Agdesteins skildring av hvordan det er å spille en stor sjakkturnering:

- Etter turneringer trengte jeg gjerne flere uker til å hente meg inn igjen. Årsaken er at det er press hver eneste dag, gjerne 24 timer i døgnet. Du vet du skal møte en ulv i morgen, og du sitter og lurer på hva du skal gjøre. Kanskje sover du også dårlig. Det er psykisk og fysisk krevende.

Til tross for dette er det fortsatt mange som mener at sjakk ikke er idrett. Stormester Agdestein fnyser av hele problemstillingen.

BEDRE ENN BJØRNDALEN: Magnus presterer på et nivå som overgår selv verdensener Garry Kasparov. Foto: Jon Terje H. Hansen
BEDRE ENN BJØRNDALEN: Magnus presterer på et nivå som overgår selv verdensener Garry Kasparov. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

- Selvfølgelig er sjakk idrett, men i tillegg er det mye mer: Sjakk har et kunstaspekt. Derfor ville jeg ha opplevd det som en nedgradering hvis sjakkforbundet ble medlem av Norges idrettsforbund. Når Magnus etter hvert blir verdens beste sjakkspiller, og det kan skje, så kommer de kanskje løpende. Men for meg er ikke det viktig, sier han.

Carlsen startet i dag ellevte runde av stormesterturneringen i Wijk aan Zee. Kampen følger du her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!