REMIS: Magnus Carlsen måtte ta til takke med remi mot Alexander Donchenko mandag. Foto: NTB/Scanpix
REMIS: Magnus Carlsen måtte ta til takke med remi mot Alexander Donchenko mandag. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Magnus Carlsen i europacupen

Carlsen-luke krympet ytterligere etter ny remis

Magnus Carlsen ble holdt til remis i sitt tredje parti for Vålerenga i europacupen mandag. Sjakkessets posisjon som verdensener lever farlig.

Etter to strake remis er Carlsens luke til Fabiano Caruana nede på 4,3 poeng. Det betyr at et overraskende tap i løpet av klubbturneringen i Hellas, kan vippe ham ned fra tronen han har sittet på i sju strake år.

Med hvite brikker hadde Carlsen gode seiersmuligheter i møtet med tyske Alexander Donchenko. En stund så det veldig lovende ut, men den norske verdensmesteren greide ikke å finne de avgjørende trekkene.

Dagen før spilte Carlsen også remis og tapte rankingpoeng. Da spilte han med svarte brikker mot sin polske sekundant Radoslaw Wojtaszek.

Snart VM

Carlsen har spilt tre partier for Vålerenga så langt i sjakkens «Champions League». Han innledet turneringen med en kontrollert seier lørdag. Da tjente han to poeng og økte avstanden til Caruana, men de forsvant og vel så det med to remis på rad.

Den siste tiden har amerikanske Caruana vært uhyggelig nær å rappe førsteplassen på verdensrankingen. Carlsen må holde koken oppe og unngå feilskjær i dagene som kommer hvis han fortsatt skal være verdensener når VM starter i London neste måned.

Den duellen er mot nettopp Caruana.

Medaljekamp

Vålerenga leder 3,5-0,5 når to partier gjenstår i mandagens kamp mot tyske Aachen. Oslo-klubben har dermed sikret seg nok en seier i europacupen.

Både Johan-Sebastian Christiansen og Kjetil A. Lie vant sine partier.

Carlsen og co. sto med to seirer og en uavgjort før mandagens oppgjør. Med en tredje seier er Vålerenga fortsatt med i medaljekampen for fullt.