Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen-manager før VM: - Det er krevende

Sjakk-VM kan ikke komme fort nok for Magnus Carlsen og teamet rundt verdenseneren. Han reiser til London med proppfulle energilagre.

SKAL KJEMPE OM VM-TITTELEN: Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SKAL KJEMPE OM VM-TITTELEN: Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag gyver Carlsen løs på sitt fjerde verdensmesterskap i klassisk sjakk. Det skjer mot amerikanske Fabiano Caruana på The College i Holborn i den britiske hovedstaden.

De siste ukene har 27-åringen vært på treningsleir og ladet opp i varme strøk. Manager Espen Agdestein sier spenningsnivået innad i Team Carlsen er som det skal være når VM er rett rundt hjørnet.

– Det er klart man er spent, og det skal bli godt å komme i gang. Det er litt krevende å gå og vente på noe som man vet kommer. Magnus opplever at Caruana er den beste utfordreren han kunne få, og det gir ham ekstra motivasjon. Han liker å spille mot de aller beste, sier Agdestein til NTB.

Caruana har vært i fantastisk sjakkform i 2018. Tidligere i høst var han uhyrlig nær å bryte Carlsens over sju år lange hegemoni som verdensener. Ekspertkorpset spår et mesterskap av et helt annet kaliber enn det Carlsen har vært borti tidligere.

Avveksling

Forrige måned deltok han i europacupen for klubblag. Da bidro han til at Vålerenga kjempet om turneringsseieren til siste slutt. Etter det har han vært i Syden sammen med teamet sitt for å bli klar til gigantmøtet med Caruana.

– Han har gjort det han kan for å være så opplagt som mulig og ha god energi når han kommer til London. Det er viktig å ha fylt opp energilagrene, sier Agdestein og utdyper måten det er blitt gjort på:

– Det har gått i å få sol, trene mye fysisk og ha det gøy. I tillegg kommer dette med å spise fornuftig og sove godt. Det er viktig å ha en del andre ting å holde på, slik at man ikke bare tenker VM-matchen. Det gjelder å ikke bruke opp energien før det starter.

Carlsens gode venn og tidligere VM-sekundant Jon Ludvig Hammer mener det er avgjørende at forberedelsene ikke bare handler om sjakk.

– En slik treningsleir før VM er ofte to uker lang. Hvis du bare skal gjøre sjakk hele tiden, ender du opp med å være fullstendig lei dagen før VM begynner. Det går jo ikke. Magnus er flink til å ha et avbalansert forhold til dette. Det handler om å føle seg bra og klar, sier Hammer til NTB.

CARLSEN-MANAGER: Espen Agdestein Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
CARLSEN-MANAGER: Espen Agdestein Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Luksushotell

Tirsdag er Agdestein på plass i London. Noe av det første Carlsen-manageren skal gjøre, er å inspisere spillelokalene.

– Det blir spennende å se, men vi antar at det blir bra. Det er snakk om de siste detaljene. Man skal finne riktig stol, det skal være riktig belysning og riktig avskjerming mot publikum. Det er sånne ting vi ser på nå, forteller Agdestein til NTB.

Under mesterskapet skal Carlsen bo på det ærverdige luksushotellet Rosewood London (fem stjerner). Det er rett i nærheten av VM-lokalene.

– Det ligger bare 150 meter unna. Det er viktig og veldig behagelig at det er gangavstand. Dermed slipper man å være avhengig av trafikk og slike ting. Man må være på plass i tide. Kommer man for sent, taper man partiet. Magnus liker ikke å være tidlig ute og vente. Derfor er det mye enklere når man bare kan gå, sier Agdestein.

Carlsen har vært sjakkverdensmester siden 2013. VM-duellen i London spilles over tolv partier, men avsluttes i det øyeblikk én av spillerne har nådd 6,5 poeng.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!