Carlsen-manager om russer-nekten: - Absurd

Ingen forståelse for arrangørens syn.

VERDENSMESTER: Magnus Carlsen feiret verdensmestertittelen sammen med manager Espen Agdestein. Nå skal førstnevnte spille OL i Tromsø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VERDENSMESTER: Magnus Carlsen feiret verdensmestertittelen sammen med manager Espen Agdestein. Nå skal førstnevnte spille OL i Tromsø. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ni lag, deriblant Russlands damelag, ble opprinnelig nektet deltakelse i sjakk-OL.

Arrangøren kommer med en endelig avgjørelse nå i formiddag, hvor det ble bestemt at disse likevel får delta.

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein er i alle fall ikke i tvil om hva han mener. 

- Jeg kan ikke skjønne annet enn at alle lagene må få være med. De har meldt seg på i tide, men levert lagoppstillingene for seint. Utestengelse er ikke en reaksjon det står noe om i reglementet. Det er fryktelig strengt, og ikke noe det finnes presedens for, sa Agdestein til Dagbladet før avgjørelsen ble tatt. 

- Absurd Carlsen-manageren forstår ikke hvorfor arrangøren er så opptatt av å utestenge, når de kunne nøyd seg med å gi en bot. Han håper ikke det går for mye prestisje i saken. 

Børge Robertsen, som er direktør for sjakk-OL i Tromsø, sa til Dagbladet forrige uke at manglende hotellkapasitet i byen gjør det lettere å si nei til lag som ikke overholder fristene. Det er en forklaring Agdestein ikke har mye til overs for. 

- Det er en absurd forklaring. I et sjakk-OL kan man ikke utestenge deltakere fordi arrangøren ikke har nok overnattingsplasser.

Strekker det langt Russerne er regjerende olympiske mestre på damesida. Det er liten tvil om at de ønsker å forsvare tittelen. For ti dager siden fikk nemlig ukrainske Kateryna Lagno russisk statsborgerskap. Dette er regnet som årsaken til at russerne sendte inn laglista si for seint. 

Samtidig er det altså åtte andre nasjoner, Afghanistan, Gabon, Pakistan, Kambodsja, Den sentralafrikanske republikk, Elfenbenskysten, Oman og Senegal, som opprinnelig ble nektet deltakelse. Derfor kan ikke Lagno-saken aleine regnes som en eventuell latent, politisk unnskyldning for å si «nei». 

- Det er underlig at russerne strekker reglementet som de gjør, med å vente så lenge på Lagno. Men det er i bunn og grunn en annen sak enn deltakelsenekten arrangøren nå har innført. 

Carlsen på treningsleir Magnus Carlsen ønsker ikke å uttale seg i saken, men sa forrige uke at han deler mye av den samme oppfatningen som manageren sin. Carlsen reiser denne uka på treningsleir i Kragerø med resten av det norske laget i forkant av Tromsø-OL.

På Sørlandet skal trenes både sjakklig og fysisk, og ikke minst skal en god lagånd skapes. 

- Det norske laget lar seg ikke affisere av bråket. De forbereder seg bare så godt de kan. Men det overskygger jo hva arrangementet egentlig handler om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer