Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Remis mellom Carlsen og Caruana

Carlsen måtte spise egne ord. Fikk salen til å bryte ut i latter

Med hvite brikker gikk Magnus Carlsen offensivt ut, men måtte til slutt kjempe hardt for remis i sjakk-VMs sjette parti. Stillingen er 3-3 etter seks remis.

REMIS: Magnus Carlsen hang lenge i tauene, men klarte til slutt remis i det sjette partiet mot Fabiano Caruana. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
REMIS: Magnus Carlsen hang lenge i tauene, men klarte til slutt remis i det sjette partiet mot Fabiano Caruana. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carlsen skaffet seg tidlig et lite overtak, men amerikaneren stilte derimot opp et solid forsvar og tok gradvis over initiativet. Han satte Carlsen under et voldsomt press, men nordmannen holdt unna og kunne pustet lettet ut etter VMs sjette strake remis. Spillerne inngikk remis etter 80 trekk og seks og en halv time spilt.

- Fra rundt trekk 22 til tidskontrollen gjorde jeg mange feil. Jeg vil ikke gå inn på det, for jeg misset så mange ting, sa Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

- Jeg følte at jeg kjempet for remis.

På spørsmål om svart er den nye hvit, svarte Caruana: – Det var en rekke med tilfeldigheter som gjorde at jeg endte opp med å ha muligheter til å vinne.

- Stillingen min var kanskje litt dårligere i starten, men det var det, sa Caruana.

- En fantastisk redning for vår mann, sa Torstein Bae i NRKs studio etter partiet.

Åpnet best

Med hvite brikker åpnet Carlsen med kongebonden. Caruana svarte med et russisk forsvar, men Carlsen virket godt forberedt og svarte raskt på trekkene til amerikaneren.

Carlsen gikk for dronningbytte i det 8. trekket, og ifølge flere eksperter er man da allerede i sluttspillet. Carlsen har selv antydet at det sjette og sjuende partiet ville være gylne muligheter i dette VM. Det var tydelig at tittelholderen var ute etter mer enn remis i sitt tredje parti med hvite brikker.

Caruana forsvarte seg godt, men brukte lang tid.

- Det er en ganske jevn stilling, men Magnus har den type stilling han liker, sa stormester Daniel King til NRK etter 18 trekk.

- Jeg tror ikke på festninger

På et tidspunkt var tidsforskjellen snaue 30 minutter. Før de nådde tidskontrollen på førti trekk, begynte stillingen å se veldig remis-aktig ut. Så kjempet andremann på FIDEs rankingliste seg til et overtak og satte Carlsen under et voldsomt press.

Caruana styrte kampen derfra og ut, og Carlsen var tydelig ubekvem. Seier var ikke lenger en mulighet for nordmannen som måtte kjempe for remis. Det var på dette tidspunktet at nordmannen satte opp en såkalt festning. Det innebærer at man setter opp en posisjon som motstanderen ikke kan tvinge en ut av, og på den måten redde remis. Slikt spill har Carlsen tidligere avfeid.

- Jeg tror ikke på festninger, sa han under VM-kampen mot Sergej Karjakin i 2016.

Carlsen er kjent for å aldri gi opp, og ofte klare å finne en åpning der andre ikke klarer det. Derfor har han også avfeid festninger som tull, da han mener det alltid finnes en mulighet.

På pressekonferansen etter dagens parti måtte han spise sine egne ord.

- Jeg visste at jeg ville få det spørsmålet. Det er en bra ting de eksisterer, sa han til høylytt latter fra salen.

Caruana, som lenge så ut til å kunne vinne, fikk det samme spørsmålet.

- Nå gjør jeg det, sa han om egen tro på festninger.

Etter seks og en halv time og 80 trekk ble imidlertid spillerne enige om remis. Dermed står det 3-3 etter halvspilt VM.

Begge har spilt solid med svarte brikker så langt, og det har ikke syntes å være noen stor fordel å spille med hvite.

Hvite brikker igjen

Lørdag er hviledag, og parti sju spilles søndag. Også da har Carlsen hvite brikker.

VM spilles over tolv partier. Dermed vil førstemann til 6,5 poeng bli verdensmester i langsjakk.

Carlsen har vunnet de siste tre VM. I 2016 vant han mot Sergej Karjakin, og i både 2013 og 2014 slo han indiske Viswanathan Anand.

I 2016 endte de sju første partiene med remis, før Karjakin vant i det 8. partiet. Deretter vant Carlsen det 10. partiet og tok seieren etter omspill.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!