Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM

Carlsen med ny remis: Kan ha knekt Karjakin allerede, etter «mystisk» trekk

Russerens angrep mislyktes i det andre VM-partiet.

KARJAKIN I ANGREP: VMs andre parti handlet om å forsvare seg for Magnus Carlsen, noe han gjorde på ypperlig vis. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KARJAKIN I ANGREP: VMs andre parti handlet om å forsvare seg for Magnus Carlsen, noe han gjorde på ypperlig vis. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Karjakin-Carlsen 1/2-1/2

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): I åtte måneder har Sergej Karjakin (26) drevet med intense VM-forberedelser. Blant flere hundre tusen åpninger, har russeren forsøkt å memorere computernes beste forslag. Med hvite brikker i dagens andre VM-parti fikk Karjakin muligheten til å teste teorien ut i praksis for første gang i et stappfylt spillelokal i New York.

For Magnus Carlsen (25) innebar det at han måtte tilpasse sin langt mer intuisjonsbaserte stil i et forsøk på å få et oppgjør hvor Karjakin ikke fikk brukt forberedelsene sine. Det lyktes han etter hvert godt med. For selv om partiet ble av det teoretiske slaget, kontrollerte Carlsen inn til remis på snaut tre timer.

- Karjakin har ikke fått mye ut av forberedelsene han har jobbet så lenge med sammen med støtteapparatet sitt. Dette kan være en knekk for ham, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

KONSENTRERT: Carlsen under partiet mot Karjakin. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KONSENTRERT: Carlsen under partiet mot Karjakin. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Carlsen fikk skryt

I det 13. trekket var imidlertid stillingen fremdeles avansert og uavklart. Det ble tydelig da Carlsen tenkte i over 25 minutter før han fant en løsning på hvordan han kunne fortsette på en gunstig måte.

- Vi har vært veldig spente på hvordan det skulle gå, men Magnus har kommet seg helskinnet gjennom åpningen. Nå kan han kanskje til og med gå for seier, mente Bae etter trekk nummer 14.

Den engelske stormesteren Nigel Short kommenterte også nordmannens spill. Han mente Carlsens valg var noe en av sjakkhistoriens mest anerkjente teoretikere, latviske Aaron Nimzowitsch, ville vært stolt over.

«Rc8 er et type mystisk trekk som Nimzowitsch ville likt», skrev Short på Twitter.

Karjakin høynet

Selv om trekket kanskje var mystisk, lot ikke Karjakin seg stresse av den grunn. Den ukrainsk-fødte russeren tok seg i stedet god tid før han bestemte seg for å gå til angrep på nytt.

«Med det 15. trekket sier Karjakin at han ser Magnus sitt 14. trekk og høyner ytterligere. Det er et modig trekk», analyserte den kvinnelige stormesteren Susan Polgar på Twitter.

Hun var imidlertid ikke spesielt imponert over underholdningsverdien i partiet.

«Dette partiet er som gårsdagens. Hvitt har en liten fordel og vil presse sakte, men sikkert. Det er likevel ikke mye som skjer, foreløpig», var Polgars vurdering etter åpningen.

I det 19. trekket var også Karjakins overtak nøytralisert. Etter hvert øynet blant andre den norske sjakkspilleren Johan Salomon muligheten for en Carlsen-seier, uten at det ble tilfellet. En trekkgjentakelse resulterte til slutt i en ny remis mellom de to VM-duellantene.

Fornøyd

Dermed hadde Magnus Carlsen avvæpnet den russiske motstanderens første angrep.

Etterpå var han glad:

- Jeg følte at han ikke greide å stille meg i store problemer. Jeg hadde håp om å ta over initiativet i partiet, men fant ingen måte å gjøre det på, sier Carlsen til NRK etter partiet.

Han fortsetter:

- Ingen av de to partiene har vært ordentlig spennende. Men jeg hadde null problemer med svarte brikker i dag. Jeg kan ikke klage, selv om jeg alltid vil vinne.

Karjakin var heller ikke veldig imponert over de to partiene som er spilt så langt. På pressekonferansen etter partiet sa han:

- Det har ikke vært veldig underholdende kamper så langt, men vi har spilt to solide remis, og det kommer til å bli morsommere partier seinere i oppgjøret.

Søndag er det hviledag i New York. Tredje parti spilles mandag 20:00 norsk tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!