START: Magnus Carlsen åpnet VM i hurtigsjakk onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
START: Magnus Carlsen åpnet VM i hurtigsjakk onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Carlsen med to seirer etter krisestart

Magnus Carlsen åpnet hurtigsjakk-VM med to sensasjonelle tap, men klarte å snu motgangen i partiene som fulgte. Han har to poeng etter fire partier.

Etter en sjokkerende start på mesterskapet slo Carlsen tilbake i tredje parti mot 14 år gamle Stefan Pogosjan. Seieren virket å vekke nordmannen, for i parti fire var han i en helt egen klasse i møtet med Nikolaj Vlassov.

Carlsen så ut til å få en god start på VM. Med svarte brikker sto han meget godt mot Adam Tukhajev fra Ukraina, men rotet det bort og tapte på tid.

I neste parti hadde han hvite brikker mot den 16 år gamle usbekeren Shamsiddin Vokhidov. Partiet startet som det første, men en tabbe gjorde at Carlsen havnet på bakbeina også her.

Vokhidov så svært overrasket ut over Carlsens spill. Til slutt innså Carlsen at han ikke hadde noen muligheter og ga opp.

Med to strake tap fikk Carlsen enda lettere motstand i tredje parti, og mot Pogosjan fikk han endelig en opptur og vant. Det skjedde etter en enorm tabbe av den russiske unggutten. Etter en lovende start gikk Pogosjan inn i en sjakk matt på to trekk, og den feilen utnyttet Carlsen seg av.

Dermed tok nordmannen sitt første poeng i årets hurtigsjakk-VM. Han fulgte opp med en knusende seier over Vlassov.

Må rette opp skaden

Carlsen jakter i romjulen to nye VM-titler, men han tåler ikke flere stygge feilskjær etter den grusomme starten. Opprinnelig skulle mesterskapet som i fjor gå i Saudi-Arabia, men ble nylig i all hast flyttet til St. Petersburg i Russland.

2. juledag skal Carlsen og resten av verdenseliten spille fem partier i hurtigsjakk. Det skal de også gjøre de to neste dagene før en verdensmester er kåret. 29. desember går man rett over til lynsjakk. Den første dagen skal det spilles tolv runder, mens de siste ni går dagen etter.

Carlsen kommer til Russland som regjerende verdensmester i klassisk sjakk og lynsjakk. Hurtigsjakk-VM har han ikke vunnet siden 2015.

Formsterke rivaler

Nordmannen møter i dagene framover formsterke konkurrenter som har spilt mye mer hurtig- og lynsjakk enn ham selv i 2018. Hvordan Carlsen takler dette blir et av spenningsmomentene.

Carlsen var i sin tid regjerende trippelmester i totalt 15 måneder. I oktober 2015 forsvarte han tittelen i hurtigsjakk, men greide det ikke i lynsjakk.

I november tok Carlsen nok en VM-tittel i klassisk sjakk. Tidvis hanglet han seg gjennom tolv strake remis mot Fabiano Caruana, men i omspillet feide han amerikaneren av brettet. Da var han sin motstander totalt overlegen i hurtigsjakk.