Carlsen møter Anand i Moskva

Siste test før VM-duellen.

GENERALPRØVE_ Verdensmester i sjakk, Viswananthan Anand fra India spiller mot Magnus Carlsen i en turnering i Moskva fra og med i morgen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
GENERALPRØVE_ Verdensmester i sjakk, Viswananthan Anand fra India spiller mot Magnus Carlsen i en turnering i Moskva fra og med i morgen. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpixVis mer

Sjakkeneren Magnus Carlsen møter Vishy Anand til en siste styrketest før VM i den prestisjefylte turneringen Tal Memorial som starter onsdag.

Turneringen i Moskva, som spilles 12.-23. juni, har som vanlig samlet et knallsterkt startfelt med Anand og russeren Vladimir Kramnik som de sterkeste utfordrerne til Carlsen.

- Jeg er topp motivert foran denne turneringen, og jeg håper at jeg kan spille som best der, sier Magnus Carlsen til NTB via manager Espen Agdestein.

Under kandidatturneringen i London var han under et sterkt press, men i Tal Memorial, som spilles i sjakkens Mekka, kan han slippe seg løs. Det blir hans nest siste turnering før VM-kampen mot Anand i Chennai i november.

Anand vokste opp i Chennai (tidligere Madras) og blir bare kalt for «The tiger of Madras» for sitt artisteri ved sjakkbrettet.

Et nytt VM-apparat Til Moskva reiser Carlsen med sekundanten Peter Heine Nielsen, som ikke skal være med i nordmannens støtteapparat i forbindelse med VM-kampen. Samarbeidet med dansken vil gjenopptas i etterkant, er meningen.

Manager Espen Agdestein er i ferd med å bygge opp et nytt lag rundt Carlsen foran tittelkampen i Anands indiske hjemby.

- Vi jobber fortsatt med å sette sammen teamet, men regner med å ha det på plass ganske snart, sier Agdestein til NTB.

Mye tyder på at legendariske Garry Kasparov skal hjelpe Carlsen med den forestående matchingen og VM-forberedelsene.

Kasparov forsvarte VM-tittelen mot nettopp Anand i 1995. Da ble inderen psyket ut så grundig at han nærmest var sjanseløs i de siste partiene av tittelkampen. Den erfaringen kan også hjelpe nordmannen et stykke på vei.

Tittelforsvarer i turneringen Carlsen har vunnet Tal Memorial de to siste gangene og sier han trenger turneringen i oppkjøringsfasen til VM-kampen.

- Jeg vil bygge opp selvtillit gjennom en god innsats i Tal Memorial, sier 22-åringen fra Lommedalen.

Turneringen i Moskva starter med en lynsjakksesjon onsdag. De fem beste i startfeltet på ti spillere vil da få spille fem partier med hvite brikker i hovedturneringen, mens de øvrige får fire.

Psykologisk overtak Som tittelforsvarer har Carlsen et stort psykologisk overtak på sine konkurrenter, noe han garantert kommer til å utnytte med sin aggressive og finslepne teknikk på brettet.

- Denne turneringen blir på mange måter en start på VM-oppkjøringen. Etter Tal Memorial vil Magnus trolig spille enda en turnering på sensommeren før vi tar sikte på ulike treningsleire i forkant av VM, sier manager Agdestein.

- Vi vil ha Magnus på topp både fysisk og mentalt før VM-duellen, sier han.

(NTB)