Fabiano Caruana møter Magnus Carlsen i sjakk-VM

Carlsen-motstander garanterer drittslenging: - Vi er ikke venner

Denne uka ble det klart at Fabiano Caruana møter Magnus Carlsen til VM-duell i november. Den amerikanske 25-åringen tror på en offensiv duell.

NY MOTSTANDER: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen får en ny motstander til sjakk-VM i november. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY MOTSTANDER: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen får en ny motstander til sjakk-VM i november. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Magnus Carlsen har forsvart «VM-beltet» i sjakk to ganger siden han slo Vishy Anand i India i 2013. «Tigeren fra Madras» tapte også returoppgjøret i Sotsji året etter, før russiske Sergej Karjakin måtte gi tapt etter et dramatisk omspill i New York i 2016.

Lover drittslenging

Denne uka ble det klart at amerikanske Fabiano Caruana blir neste utfordrer til den gjeve VM-tittelen.

Det skjedde etter at 25-åringen kjempet seg til seier i den knalltøffe kandidatturneringen i Berlin.

Men hva har vi så i vente fra 25-åringen?

NY CARLSEN-MOTSANDER: Fabiano Caruana. Foto: NTB Scanpix
NY CARLSEN-MOTSANDER: Fabiano Caruana. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Caruana selv er veldig klar til det store oppgjøret. I et intervju med Chessable forteller 25-åringen at han har stor respekt for den norske verdensmesteren, men han er klar for å by opp til dans.

- Hvordan er forholdet mellom dere to?

- Det er ganske nøytralt. Vi er ikke venner, men det er ikke noe ondt blod mellom oss, sier han til Chessable.

Den offensive amerikaneren lover også at det kommer til å bli drittslenging i løpet av VM-ukene.

- Å ja, det kan jeg garantere. Det er litt tidlig ennå, jeg får vente noen måneder.

Caruana er klar på at det aldri blir noen enkle partier mot Carlsen, og beskriver nordmannen som en allrounder man ikke kan «lokke i en felle». Caruana er likevel raskt frampå og legger til at det er mulig å utspille verdensmesteren.

- Han liker å risikere mye, og det er i de kritiske fasene det er viktig å kalkulere måter å slå ham på. Mye kommer til å handle om forberedelser. Det kommer til å bli tøft både mentalt og fysisk. Dette er en utfordring jeg aldri har hatt før, sier Caruana til Chessable.

Tror på offensiv spill

De tre forgående VM-matchene har vært preget av defensivt spill fra Carlsens motstandere. Anand tok noen sjanser i løpet av de to VM-kampene, men sa sjeldent nei til en remis hvis muligheten kom. Han ble kalt tigeren, men det var kanskje mer riktig å kalle inderen for en tiger som var dressert av egen teori.

RISTER PÅ HODET: Magnus Carlsen mottok sølvmedaljen etter VM i lynsjakk, men her forlater han premieseremonien - tydelig misfornøyd. Video: NRK Vis mer

Karjakin på sin side forsøkte så langt han kunne å forsvare seg til VM-tittelen. Han ble kalt forsvarsministeren, og viste i parti etter parti at han først ville by opp til dans hvis Carlsen tråkket i salat.

Nå tror ekspertene at vi får en helt annen match, Stikkordene uredd, offensivt og trussel blir dratt fram når spørsmålet om Caruana dukker opp:

- Carlsen har fått den beste motstanderen han kunne få. Dette blir en drømmematch. Jeg tror vi kommer til å få et helt annet oppgjør enn i New York med tanke på at Caruana er uredd og mer kapabel til å utspille Carlsen, sier Tarjei Svensen, sjakkekspert og redaktør for nettsida mattogpatt.no.

Han fortsetter:

- Så er det verdt å nevne at remis-prosenten når disse to møtes, er relativt lav. Det pleier å bli underholdende partier. Det er et godt tegn på at vi kan få flere avgjorte partier og enda mer spenning enn i New York. Carlsen er selvsagt favoritt, og har hatt et godt tak på Caruana de siste 2-3 åra uten å tape et eneste parti. Men om Caruana klarer å komme opp på nivået han kan spille på i 2014, så er han livsfarlig.

BRUTALT: Magnus Carlsens (12) legendariske angrep mot Hans Krogh Harestad (28) analyseres her av GM Daniel King fra YouTube-kanalen PowerPlayChess. Daniel King har gått gjennom samtlige av Magnus Carlsens partier fram til 2013 og trukket fram sine favoritter. For flere videoer fra Daniel King, abonner på kalaen hans: https://www.youtube.com/user/PowerPlayChess Vis mer

NRKs sjakkekspert Torstein Bae følger opp:

- Dette er drømmematchen vi har sett for oss. Magnus er favoritt uansett, men det kan bli en tøff match. Dette blir den største prøven så langt for han. Det som skiller Caruana fra mange av de andre, er at hans toppnivå ikke er så langt unna Magnus sitt. Han er også en svært sterk teoretisk spiller, forklarte Bae til Dagbladet.

Hektisk VM-oppladning

Magnus Carlsen (27) og VM-motstander Fabiano Caruana (25) kan møtes allerede til helgen når turneringen Grenke Chess Classic starter i tyske Karlsruhe, skriver NTB.

Så står Sjakmir Chess på kalenderen, før Norway Chess og Biel Chess skal spilles før VM-forberedelsene for alvor starter i august.

- Caruana er en verdig motstander og en spiller Magnus har respekt for. Det blir nok en tøff kamp, sier Carlsens manager, Espen Agdestein til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer