Carlsen nær utrolig VM-bragd

Spiller som et sultent dyr.

FORTSETTER STORSPILLET: Magnus Carlsen viser klasse i Tyskland. Foto: Scanpix
FORTSETTER STORSPILLET: Magnus Carlsen viser klasse i Tyskland. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): I fjor ble Magnus Carlsen sjakkhistoriens første spiller til å sikre seg verdensmestertitlene i tre forskjellige disipliner samtidig. Under det pågående mesterskapet i lyn- og hurtigsjakk i Tyskland er Carlsen allerede i gang med å sette nye rekorder.

Ingen har noen sinne klart å forsvare VM-titler i de to disiplinene, men Carlsen vant i går hurtigsjakk-delen. Etter én av to konkurransedager ligger han også i toppen av lyn-turneringen, med ni poeng av 11 mulige poeng.

- Det er ingen av konkurrentene som klarer å være stabilt gode turnering etter turnering, det er kun Magnus som klarer det, sier NRK-ekspert Torstein Bae om de råsterke prestasjonene.

Tilbake på toppnivå Carlsen har opplevd et resultatmessig svakt 2015, med 7. plassen i Stavanger-turneringen Norway Chess i juni som bunnpunktet, men i Berlin har han spilt strålende.

I parti etter parti har Carlsen herjet med motstanderne og inkassert det ene poenget etter det andre. Konkurrentene har tidvis sett paralyserte ut, uttalte Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel i går.

Og i dag viste Carlsen igjen frem et spill som tyder på at han er tilbake i toppform. Før det ellevte og siste partiet mot Sergej Karjakin var nordmannen ubeseiret, og hadde muligheten til å avslutte dagen på toppen av resultatlisten før morgendagnens 10 avsluttende matcher.

Det klarte Carlsen imidlertid ikke, ettersom Karjakin tok en uventet seier med sorte brikker.

- Det var den aller dårligste avslutningen vi kunne fått. Karjakin var for en gangs skyld den beste, sier Bae.

- God følelse Samtidig spilte Maxime Vachier-Lagrave remis i sitt parti, noe som medfører at franskmannen leder med et halvt poeng på Carlsen.

- Det er en veldig god følelse. Jeg har spilt bra og jeg har vært heldig, men det gjenstår fremdeles en hel dag. Det må jeg ikke glemme, sier Vachier-Lagrave til NRK.

Det gjør nok franskmannen lurt i, for til tross for tap i det siste partiet har Carlsen fremdeles en god mulighet til å bli historisk i morgen.

- Vi får trøste oss med at Magnus gjorde det så bra tidligere på dagen at han har en veldig bra score. Dette er jevnt, sier Bae.