Carlsen og Agdestein i nye gigantoppgjør

Norway Chess-tittelen og 800 000 kroner står på spill.

STAVANGER/SANDNES (Dagbladet): Norway Chess-deltakerne forflytter seg i dag fra Stavanger til nabobyen Sandnes. På Vågen videregående skole skal verdens sjakkelite kjempe over fem partier i runde nummer fire.

Magnus Carlsen møter den tidligere bulgarske verdensmesteren Veselin Topalov - i dag rangert som sportens åttende beste spiller. Etter tre strake remiser, bør Carlsen helst vinne for å holde følge med turneringslederen Fabiano Caruana.

- Det er en grei motstander å ha nå. Selv om Topalov er en veldig god spiller, så er han en type som spiller kompromissløs sjakk. Det er mulig å få en sjanse mot ham. Jeg er optimistisk, sier Carlsen til Dagbladet.

- Ønsker å presse Mens Carlsen er ett poeng bak Caruana i konkurransen om den gjeve tittelen og førstepremien på rundt 800 000 kroner, står Topalov med to remis og ett tap så langt. Bulgareren vant heller ingen partier under forrige utgave av Norway Chess og er derfor desperat etter sin første seier i Rogaland.

- Jeg ønsker selvfølgelig å presse siden jeg har de hvite brikkene, men det kommer litt an på valgene hans i begynnelsen. Vi får se, sier Topalov til Dagbladet.

Overraskelsen Turneringens andre norske alibi, Simen Agdestein, har overrasket de fleste i løpet av de tre første rundene. Etter remiser mot verdensstjernene Levon Aronian, Anish Giri og Sergej Karjakin, venter russeren Vladimir Kramnik.

- Jeg håper det blir et interessant parti. Det er bare det jeg er opptatt av hele veien, sier Agdestein til Dagbladet.

SJOKKERER AGDESTEIN IGJEN?: Den norske sjakklæreren Simen Agdestein har overrasket stort mot verdenseliten under Norway Chess. I dag får han muligheten til å revansjere tapet mot russiske Vladimir Kramnik fra lynsjakkturneringen. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
SJOKKERER AGDESTEIN IGJEN?: Den norske sjakklæreren Simen Agdestein har overrasket stort mot verdenseliten under Norway Chess. I dag får han muligheten til å revansjere tapet mot russiske Vladimir Kramnik fra lynsjakkturneringen. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan vil du betegne prestasjonene du har levert så langt?

- Jeg har spilt bra. Det har vært interessant sjakk. Jeg har oppdaget at selv de beste i verden gjør feil. Før var jeg veldig irritert når jeg selv gjorde feil, men det er en del av det. Sjakk er såpass vanskelig, sier Agdestein.