Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen og Anands dronningbytte sjokkerer ekspertene

Remis i parti to.

Dagbladet fulgte partiet her.

(Dagbladet): Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte remis i parti to av sjakk-VM i dag. Dermed har begge de to første partiene endt med remis og spillerne står med ett poeng hver.

- Vi var kommet til et kritisk punkt. Det var flere mulige trekk, men ikke så mye mer å spille for, sier Carlsen på pressekonferansen etter kampen.

I morgen er det hviledag i VM-byen Chennai i India.

- En så vidt smertefri remis med svart er et utmerket resultat for Magnus, sier Dagbladets sjakkekspert og stormester Einar Gausel.

- Magnus pleier å styre unna oppgåtte stier, men her viste han at han er i stand til å diskutere kritiske åpningsvarianter med en av klodens fremste åpningseksperter, sier Gausel.
Overrasket Anand åpnet dagens parti med hvite brikker og inderen startet med en spansk åpning. Han ble overrasket over Carlsens mottrekk.

SLUTT: Slik så brettet ut da spillerne ble enige om remis. Foto: FIDE.
SLUTT: Slik så brettet ut da spillerne ble enige om remis. Foto: FIDE. Vis mer

- Hadde ikke forventet åpningen til Magnus, sier Anand.

Carlsen åpnet partiet i høyt tempo og et dronningbytte av spillerne overrasket sjakkekspertene. I det 18. trekket valgte Anand å ta dronningen til Carlsen, og ofret samtidig sin egen. Partiet var over etter 25 trekk.

- Jøss. Anand byttet dronninger. Særdeles lite ambisiøst etter mitt skjønn, sa Dagbladets sjakkekspert Gausel som fulgte oppgjøret.

Også NRKs ekspert var litt overrasket over kampen.

- Det ble en uvanlig kort kamp og Anand berget remis, sa NRK-ekspert Torstein Bae til kanalen.

Anand sier han ikke hadde noe valg og at Carlsen tvang fram et dronningbytte.

- Det er en veldig komplisert stilling. Jeg hadde ikke forventet det, det er åpenbart. Da han gikk for dronningavbytte, var det ikke så mye jeg kunne gjort, sier Anand.

Gausel mener den indiske regjerende verdensmesteren kunne unngått trekket.

- Jeg mener Anand burde ha unngått dronningbytte, men han som på en litt kamuflert måte på pressekonferansen at han syntes det virket for risikabelt, sier Gausel.

- Han har helt klart enorm respekt for Magnus, og det utgjør nok en aldri så liten psykisk barriere at han ikke har slått Magnus i et seriøst parti de tre siste årene.
Hviledag Åpningspartiet lørdag varte i rundt halvannen time og bare 16 trekk. Også dagens var over etter halvannen time.

- Det ble en kort kamp. Jeg gjorde det jeg kunne og så mulighetene mine, sier Anand på pressekonferansen.

Carlsen virket mellomfornøyd etter dagens parti og innrømmet at han ser fram til en dag med hvile.

- Nå blir det godt med litt ro etter to dager med spill, sier Carlsen.

Carlsen har aldri slått Anand med svarte brikker - men nordmannen har ikke tapt et eneste parti mot den indiske mesteren de siste årene.

- Det er ikke noe jeg tenker på nå, sier Carlsen.

Dagbladet-ekspert Gausel oppsummerer oppgjøret slik:

- Grunnen til at det ble remis, er at Anand valgte å fremtvinge trekkgjentagelse. Hadde ikke Anand gjort dette ville han fått problemer. Det samme hadde vært tilfellet dersom Magnus hadde prøvd å unngå trekkgjentagelse, sier han.

Pappa Carlsen var fornøyd med remis.

- I går virket Anand mer forberedt. I dag var det Carlsens tur. Dette er fullstendig akseptabelt av Magnus, sier pappa Henrik Carlsen til NRK.