Carlsen og Aronian i superduell under sjakk-OL

Norge møter de regjerende mestrene til storkamp.

GOD STEMNING: Inkludert hurtigsjakk og lynsjakk, har Magnus Carlsen og Levon Aronian spilt 71 partier mot hverandre. Nordmannen og armeneren har vunnet 15 hver, mens de siste 41 har endt i remis. I klassisk sjakk er stilling 9-4 til Carlsen, med 26 remis-partier. Her fra Norway Chess i 2013. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
GOD STEMNING: Inkludert hurtigsjakk og lynsjakk, har Magnus Carlsen og Levon Aronian spilt 71 partier mot hverandre. Nordmannen og armeneren har vunnet 15 hver, mens de siste 41 har endt i remis. I klassisk sjakk er stilling 9-4 til Carlsen, med 26 remis-partier. Her fra Norway Chess i 2013. Foto: Kent Skibstad / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Etter fire kamper i sjakk-OL ligger Norge på en 15. plass, med tre seirer og én uavgjort. I går kveld ble det klart at Magnus Carlsen, Simen Agdestein og resten av det norske laget skal møte Armenia til det siste oppgjøret før sjakksirkuset tar en hviledag torsdag. 

Armenia er kanskje ingen stor nasjon, med sine snaut tre millioner innbyggere, men i sjakksammenheng er den tidligere sovjetstaten for stormakt å regne.

Tre av de siste fire OL-turneringene har endt med armensk seier i åpen klasse. 

I Tromsø ligger laget på en foreløpig 22. plass, etter tap for Frankrike og seier i de resterende tre kampene. 

Ingen Marshall-hjelp Den store stjerna på det armenske sjakklandslaget er Levon Aronian, rangert som nummer to i verden - bare slått av Magnus Carlsen på FIDEs offisielle liste.

Sist verdensmesteren fra Lommedalen møtte 31-åringen fra Jerevan, var under Norway Chess i Rogaland tidligere i sommer. Da gikk nordmannen seirende ut, etter et maratonparti på hele 93 trekk. 

- Aronian er spilleren med den høyeste kreativiteten i sjakkverdenen, både med tanken på åpninger og midtspillet, sa Boris Gelfand om verdenstoeren til whychess i 2011. 

Armeneren er spesielt dyktig i en variant av Ruy Lopez (spansk åpning) som kalles Marshall-angrepet. 

Siden 2011 har riktignok Magnus Carlsen overtatt verdensmestertittelen fra Vishy Anand, og sprengt alle tidligere ratingrekorder.

Armensk overtak Om vår beste spiller kanskje har et lite overtak på armenerne beste, må laget fra Sør-Kaukasus likevel regnes som storfavoritt i dagens møte. 

Førstefireren med Aronian, Gabriel Sargissian, Sergeij Moysesian og Vladimir Akopian har en gjennomsnittlig rating på 2704.

Til sammenliging har Carlsen, Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Leif Erlend Johannessen/Kjetil A. Lie (begge 2528) et ratingsnitt på 2665. 

Dagbladet sjakkekspert, Einar Gausel tror, forskjellen på lagene er større enn ratingsnittet tilsier, og påpeker at Armenia stort sett alltid overpresterer i OL. 

- På en god dag klarer Norge 2-2 og uavgjort. På en veldig god dag kan de vinne. Det vil i såfall være tidenes prestasjon av et norsk sjakklag, sier Gausel, og legger til:

- Men vi har aldri hatt en større mulighet til å slå Armenia enn vi har akkurat nå. Norge er i siget.  

PS! Etter fire runder er det bare Aserbajdsjan, Serbia og Bulgaria som har vunnet samtlige av sine kamper i åpen klasse. De to førstnevnte møter hverandre, mens Bulgaria skal bryne seg på Russland. Dermed kan Norge, om de klarer å slå Armenia, klatre kraftig oppover listene før hviledagen.