SUPERSTJERNE: Magnus Carlsen er størst av de største i sjakkverdenen. Norge sliter likevel med å få på plass finansieringen til Sjakk-OL som etter planen skal arrangeres i Tromsø i august. Her sammen med landets tredje beste spiller, tidligere læremester Simen Agdestein.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SUPERSTJERNE: Magnus Carlsen er størst av de største i sjakkverdenen. Norge sliter likevel med å få på plass finansieringen til Sjakk-OL som etter planen skal arrangeres i Tromsø i august. Her sammen med landets tredje beste spiller, tidligere læremester Simen Agdestein. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Carlsen om Norges OL-nei: - Alle ble overrasket

Sjakkstjernene forstår ikke Norges pengemangel.

STAVANGER (Dagbladet): Norway Chess har samlet verdens sjakkelite i Stavanger for de to neste ukene. Det inkluderer noen av sportens aller største navn: Legendariske Garry Kasparov, tidligere verdensmester Vladimir Kramnik og ikke minst vårt eget fenomen, Magnus Carlsen.

Dagbladet har pratet med alle de tre essene. Sammen har de en ting til felles: Ingen forstår hvorfor en olympiade på norsk jord står i fare for å bli avlyst på grunn av pengemangel.

- Alle ble overrasket da vi hørte det, sier Magnus Carlsen til Dagbladet seint i går kveld.

- Lettere i Russland Det var 14. mai styrelederen i Sjakk-OL, Hans Olav Karde, sendte ut den dramatiske pressemeldingen. Budskapet var klart: Hvis regjeringen opprettholder vedtaket om å ikke bevilge 15.1 millioner kroner i ekstra støtte, vil mesterskapet bli avlyst. Nyheten sjokkerte mange, deriblant russiske Kramnik.

LEGENDE: Sjakklegenden Garry Kasparov er på plass i Stavanger under Norway Chess-turneringen. I går ankom han blomsterøya Flor og Fjære sammen med presidenten i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
LEGENDE: Sjakklegenden Garry Kasparov er på plass i Stavanger under Norway Chess-turneringen. I går ankom han blomsterøya Flor og Fjære sammen med presidenten i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Helt ærlig, så ble jeg ganske overrasket. Norge er jo et så rikt land. Hvis det var i Russland, ville pengene vært på plass på en dag, sier Kramnik til Dagbladet.

Det samme synet delte landsmannen Kasparov. Russeren driver for tiden valgkamp, med mål om å bli det internasjonale sjakkforundets (FIDE) neste president. Valget skal i utgangspunktet finne sted i sammenheng med Tromsø-OL.

- Jeg kan ikke forstå at Norge ikke skal ha ressursene til å kunne dekke underskuddet som har oppstått. Etter det jeg skjønner, tyder likevel ting på at problemene vil bli løst i løpet av noen dager, sier Kasparov til Dagbladet.

Ikke gitt opp Etter en intens første dag av Norway Chess, hvor en strålende opplagt Carlsen vant den innledende lynsjakkturneringen på sedvanlig imponerende vis, møtte Dagbladet også sjakkpresidenten i det norske forbundet.

RUSSISK TRIO: Vladimir Kramnik (i sort dress lengst til venstre), ble overrasket da han hørte at Sjakk-OL er i fare for å bli avlyst på grunn av pengemangel. Her sammen med landsmennene Peter Svidler (med hendene i lommene) og Alexander Grisjuk under Norway Chess.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
RUSSISK TRIO: Vladimir Kramnik (i sort dress lengst til venstre), ble overrasket da han hørte at Sjakk-OL er i fare for å bli avlyst på grunn av pengemangel. Her sammen med landsmennene Peter Svidler (med hendene i lommene) og Alexander Grisjuk under Norway Chess. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Jøran Aulin-Jansson forteller at responsen fra utlandet har vært stor etter den nedslående OL-nyheten.

- Folk er overrasket, sier Aulin Jansson til Dagbladet.

Presidenten er samtidig sterk i troen på at det vil bli et OL på norsk jord, med Carlsen som stolt frontfigur.

- Selv om søknaden er avslått av Kulturdepartementet, ligger den fremdeles i Stortinget. Sånn sett er det fremdeles håp. Vi vet ikke noe før Stortinget har sagt sitt, men vi har positive signaler fra flere partier. Jeg tror det vil bli endelig avgjort 16. eller 17. juni.

Les andre saker fra Norway Chess her:
• Ingen bud på Carlsens VM-match: Det er skandaløst
• Leken Carlsen knuste motstanderne på hjemmebane