Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen om ny 16-årig motstander: - Virkelig god

Kinesisk «wonderboy».

WONDERBOY. Kinesiske Wei Yi (t.v.) er sjakkens nye wonderboy. Nå møter han Magnus Carlsen for første gang i Tata Steel-turneringen. Foto: Andreas Kontokanis/Wikipedia Commons/DPA/NTB scanpix
WONDERBOY. Kinesiske Wei Yi (t.v.) er sjakkens nye wonderboy. Nå møter han Magnus Carlsen for første gang i Tata Steel-turneringen. Foto: Andreas Kontokanis/Wikipedia Commons/DPA/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Han er fryktelig spennende. Han kan bli fryktelig god.

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein er tydelig imponert over den kinesiske 16-åringen Wei Yi.

Nå skal den norske sjakk-kongen opp mot den nye sjakk-kometen for første gang.

Lørdag starter Magnus Carlsens favoritturnering Tata Steel.

Carlsen kommer med en fersk seier i Qatar Masters Open på slutten av fjoråret. Han imponerte også stort i blindesjakk under et arrangement i London tirsdag.

Det norske sjakkgeniet har deltatt i Nederland hvert år siden 2004. Met ett unntak i 2014, da han ble verdensmester. Nordmannen vant turneringen i fjor, da han fikk ni poeng på 13 partier. Han vant seks av partiene.

- Jeg vet ikke hvorfor Magnus liker seg så godt på det forblåste stedet. Men det gjør han tydeligvis. Han går helst ikke glipp av denne turneringen, sier Espen Agdestein til Dagbladet.

Magnus Carlsen har vært vant til å møte solide motstandere i Wijk aan See. Motstandere han kjenner. Men denne gang stiller det en såkalt «wonderboy» på den andre siden av sjakkbrettet.

Annerledes Mot 16-åringen blir det annerledes. Det er første gang de to møtes.

- Magnus har et bra tak på spillerne i toppen han er vant til å møte. Han vet litt hva som venter ham. Mot Yi blir det annerledes. Det blir noe nytt og friskt, sier Agdestein.

Meritterte motstandere som Anish Giri, Fabiano Caruana, Wesley So, Sergey Karjakin, Liren Ding og Pavel Eljanov er alle rangert blant verdens 15 beste sjakkspillere. Og de er i feltet, blant de 14 deltakerne i Wijk aan See.

Spenningsmomentet Men det er den kinesiske unggutten som er det store spenningsmomentet. Wei Yi kvalifiserte seg til en plass i årets Masters-felt, da han vant Tata Steel-challengers i fjor.

Da imponerte Wei Yi stort. Han tapte ingen og vant åtte av de 13 partiene. Hans prestasjon ble verdsatt til 2804 ratingpoeng.

Wei Yi spås en stor karriere som sjakkspiller. Og det spekuleres i, om han faktisk er bedre enn det Magnus Carlsen var på samme alder.

Kineseren er rangert som nummer 37 i verden med en rating på 2706. 16-åringen er rangert som nummer to blant verdens juniorer og har bare ungareren Richard Rapport foran seg. Rapport er tre år eldre.

Yi har klatret raskt på rankingen, men fikk et lite tilbakeslag i turneringen i Qatar i romjula og falt ned noen plasser. Han var rangert som nummer 27 i sommer med en rating på 2721 poeng.

Ingen grenser Chess 24.com karakteriserer kapasiteten til Wei Yi slik:
«Det ser ut som det ikke finnes noen grenser.»

Da begge to var 14 år gamle hadde de følgende rating:

Magnus Carlsen lå på 2581. Wei Yi var oppført med 2530 poeng. Men når vi ser på de to som 16-åringer, er bildet snudd. Magnus Carlsen var oppført med 2698 poeng, da han var på samme alder som sin unge motstander i Tata Steel.

- Han er nær. Noen sier han er bedre, enn det Magnus var som 16-åring. Men jeg vet ikke helt. Jeg tror ikke det. Og han er neppe noen match for Magnus allerede nå. Men han kan definitivt bli det på sikt, sier Espen Agdestein.

Det er et stykke opp til verdensmester Magnus Carlsen, som topper ratingen til FIDE med 2844 poeng.

Den kinesiske avisa Shanghai Daily fastslår at de beste kinesiske sjakkspillerne nå er blitt så bra, at de kan ta opp kampen om de individuelle titlene.

«Etter ti år med hard trening, har mannlige kinesiske sjakkspillere det som skal til nå, for å innta tronen som verdens beste.»

- Kinesisk sjakk er i utvikling. Det satses virkelig. Talenter blir tidlig plassert i sjakkakademi. Yi klatrer ganske sikkert opp på topp ti. Så gjenstår det å se, om han blir topp tre. Eller om han går helt til topps, som Magnus Carlsen, sier Espen Agdestein.

Han sier om de to:

Wei Yi har en mer dynamisk og offensiv stil enn Magnus. Men det hadde Magnus også som yngre. Han måtte legge om stilen sin. Det kommer nok også Wei Yi til å gjøre på sikt. Nå har Magnus en mer taktisk form i spillet sitt, enn det Yi har, sier Espen Agdestein.

Magnus Carlsen fikk et spørsmål i januar i chess24.com, der sjakkinteresserte stilte spørsmålene, om Wei Yi er et spektakulært talent. Da svarte Magnus Carlsen slik:

«Ja, jeg synes det. Det er vanskelig å si om han ender opp som en spiller i verdensklasse, eller om han vil bli en av de aller beste. Men han er virkelig god. Han er en allsidig spiller, ikke bare en taktiker.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media