Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen om sin egen prestisjefilm: - Jeg har ikke sett den

Har premiere i dag.

PREMIEREKLAR: Filmen om Magnus Carlsen vises for første gang i USA i dag. I går var verdensmesteren på sponsoroppdrag sammen med Therese Johaug, Casper Ruud og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet
PREMIEREKLAR: Filmen om Magnus Carlsen vises for første gang i USA i dag. I går var verdensmesteren på sponsoroppdrag sammen med Therese Johaug, Casper Ruud og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (Dagbladet): I dag vises «Magnus» for første gang under Tribeca Film Festival i New York. Den prisbelønte dokumentarskaperen Benjamin Ree har fulgt verdens beste sjakkspiller over en lang periode og på den måten fått tilgang til ekslusivt materiale.

Det er knyttet stor spenning til visningen av filmen, og i går spurte Dagbladet hovedpersonen hva han selv tenker om den.

- Det er en stund siden jeg har gjort noe med den, men arbeidet med den har vært fint. Det er hyggelige folk som har jobbet med meg og det har ikke vært for mye styr, forteller Carlsen.

På tynn is I intervjuet kommer det fort frem at Carlsen ikke har helt kontroll på detaljene rundt filmen, som hvilket innhold publikum får se eller når Ree startet å følge ham.

- Det er en del gamle opptak og sånn. Og så var det ... Jeg husker ikke helt en gang, jeg.

- Det var vel rett før VM-kampen mot Anand, skyter manager Espen Agdestein inn.

- Ja, ja, nikker Carlsen.

Ikke sett den Etter den VGTV-produserte dokumentaren om Carlsen som ble gitt ut i forkant av VM-kampen mot nevnte Vishy Anand i 2013, er forventningene store til den kommende filmen som vises på norske kinoer i høst.

Carlsen har på sin side et mer nøkternt forhold til den.

- Nei, jeg håper folk kommer til å like den. Jeg håper folk kommer til å bli inspirert til å spille sjakk. Det er egentlig det.

- Hva synes du selv om den?

- Eh. Nei, altså. Jeg har ikke sett den. Så det blir morsomt å finne ut av det. Men jeg har hørt positive ting, da, sier 25-åringen og smiler.

- Når vil du se den for første gang?

- Eh. Det vet jeg ikke. He-he.

Forstår Karjakin Etter gårsdagens sponsoroppdrag vil Carlsen bruke all sin energi på Norway Chess de neste ukene. Stavanger-turneringen starter på mandag, og verdensmesteren har et sterkt ønske om å gjøre noe han ikke har klart på de tre foregående forsøkene:

Å vinne.

- Det ville vært veldig stort. Jeg har mislyktes flere ganger, og så til de grader i fjor, sier Carlsen og ler av seg selv.

- Så det ville vært veldig gøy for meg, og forhåpentligvis kunne det gledet andre også.

Forstår Karjakin I utgangspunktet skulle VM-motstander Sergej Karjakin vært blant konkurrentene i Rogaland, men etter at russeren trakk seg fra kontrakten i kjølvannet av Kandidatturneringen, snytes fansen for prestisjemøtet.

Det synes Carlsen er dumt, men lommedølingen skjønner bakgrunnen for Karjakins avgjørelse.

- Jeg forstår ham, men han burde jo holdt seg til kontrakten sin. Det blir kanskje en liten lærepenge for ham. Før en så viktig oppgave som Kandidatturneringen så må han neste gang tenke på om han vil forplikte seg til turneringer like etterpå for min erfaring er at det er fort gjort at man er sliten etterpå og har lyst til å ta en lengre pause. Da passer det ikke med så store og seriøse turneringer som Norway Chess.

Varsler storform Det har blitt spekulert på hva et eventuelt møte mellom Carlsen og Karjakin før VM-kampen i november vil bety - rent psykologisk. Carlsen selv spiller ned betydningen.

- Jeg tror ikke det har så veldig mye å si. Det er hans valg at han ikke vil spille her. Sånn ble det. Jeg skulle gjerne sett at han overholdt kontrakten sin, men det er hans valg.

Samtidig advarer han de andre spillerne i Norway Chess om at han drar til Stavanger både med selvtillit og finpussede ferdigheter.

- Formen har jo vært bra de siste turneringene. Jeg føler også at sjakkformen er på vei igjen nå etter treningsleiren sist. Jeg ser positivt på det. Jeg er optimist. Det blir viktig å starte godt, gjøre det bra i lynsjakken og få en god følelse helt fra begynnelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!