Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen-oppvisning vekker oppsikt: - Han sender en beskjed her

Småtrøtt Carlsen herjet under Norway Chess.

I STORFORM: Magnus Carlsen overbeviste i lynsjakkrunden under Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
I STORFORM: Magnus Carlsen overbeviste i lynsjakkrunden under Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Etter tre mislykkede forsøk er Magnus Carlsens (25) ønske om å vinne Norway Chess større enn noen gang. I fjor både startet og avsluttet 25-åringen Stavanger-turneringen på svakt vis.

Derfor var gleden i Carlsens ansikt tydelig etter at den ene konkurrenten etter den andre ble herjet med under årets innledende lynsjakkrunde. Selv om lommedølingen ble fotografert gjespende ikke lenge før det første trekket ble foretatt, viste han hvorfor verdensmestertittelen er hans bare et par timer seinere med å sikre seg det best mulige utgangspunktet foran turneringens ni hovedrunder etter 7,5 av ni mulige poeng.

- Jeg vil ikke si at jeg har masse energi. Jeg var litt slapp tidligere i dag, men det kom seg utover dagen. Generelt burde jeg være i fin form, men jeg er litt sliten akkurat nå. Det viste seg også i et par av de siste partiene, men alt i alt er jeg veldig fornøyd, forteller Carlsen til Dagbladet.

Overlegen seier Alt Carlsen trengte var å ende blant topp fem av de ti på deltakerlista. Da ville fem hvite partier være sikret i hovedrundene. For nordmannen var ikke det nok.

Han gikk konsentrert til verks og plukket oppsiktsvekkende nok hele sju og et halv poeng på de åtte første partiene. Bare mot svenske Nils Grandelius ble det remis, mens samtlige av de andre partiene endte med seirer.

Da én runde gjensto var topplasseringen allerede sikret. Derfor gjorde det lite at det ble tap mot Anish Giri til slutt.

- Han sender en beskjed her. Jo flere partier jeg ser av Magnus, desto bedre tenker jeg at han er, sier Norway Chess-kommentator Jan Gustafsson.

- Det siste tapet vil legge en liten demper på lykken hans, for man husker det siste partiet, men det er fremdeles en glimrende turnering, sier ekspertkollega og toppspiller Peter Svidler.

Innbitt Det er ingen hemmelighet at Carlsen lenge har ønsket å innfri på hjemmebane. Spill på norsk jord fører imidlertid med seg et ekstra press og større utenomsportslige forpliktelser, noe som tidligere har vært med på å påvirke resultatene hans.

Men på Norway Chess' første dag virket det som Carlsen hadde bestemt seg for at nok er nok: Nå vil verdensmesteren være best også i Norge. Seieren i lynsjakkdelen innebærer også at 25-åringen kunne velge seg et oppsett som gjør at han åpner mot indiske Pentala Harikrishna klokken 16.00 i morgen.

- For det første er det greit å ha hvite brikker både i første og siste runde. For det andre så får jeg hvit mot noen av mine sterkeste konkurrenter, og det er fint, oppgir Carlsen som bakgrunnen for valget.

PS: Første runde av superturneringen i Stavanger starter i morgen klokken 16.00 og vises direkte på TV 2 Sportskanalen.

Les også:

Tror svensk stjerneskudd kan ryste Carlsen

Carlsen om egen prestisjefilm: - Jeg har ikke sett den

Carlsens sjakk-app verdt 130 millioner

Carlsen tilbudt mental hjelp etter fjorårets Norway Chess-drama

Dro på treningsleir til Spania: - Må overkomme psykisk barriere

Opprørt over Carlsens VM-motstander: - Det er respektløst

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!