DET STORMER: Wesley So har slått seg opp som én av verdens ti beste sjakkspillere selv om han er kjernen for en familiær konflikt. Foto: Frans Peeters / Flickr.com
DET STORMER: Wesley So har slått seg opp som én av verdens ti beste sjakkspillere selv om han er kjernen for en familiær konflikt. Foto: Frans Peeters / Flickr.comVis mer

Carlsen-rival i familiedrama: Utpressing, identitetsran og to kvinner

Møter den norske verdenseneren denne måneden.

(Dagbladet): Da Wesley So i helga ble diskvalifisert fra et parti i det amerikanske mesterskapet fordi han brøt reglene og skrev oppmuntringer til seg selv på et papirstykke, rystet det sjakkverdenen.

Ifølge 21-åringen hadde han misforstått advarsler han fikk tidligere i turneringa. So trodde han kunne skrive til seg selv så lenge han ikke gjorde det på noteringsskjemaet.

Dermed ble verdensnieren disket fra partiet og måtte akseptere tap.

Droppet ut av skolen Men det er ikke bare over brettet 21-åringen, som er født på Filippinene, men som har representert USA siden november, møter utfordringer.

Han er også kjernen i en familiestrid hvor hans foreldre er desperate fordi de mener familien So nå bor hos forsøker å stjele identitene deres.

Kontroversene startet da filippineren i fjor høst flyttet til Minnetonka i Minnesota hvor han bor hos Lotis Key-Kabigting og Renato Kabigting.

Ifølge hans biologiske mor Leny So forlot 21-åringen Universitetet i Websters sjakkprogram fordi duoen hentet ham under ei sjakkturnering i oktober og tok ham ut av skolen.

- Skrev at jeg drev utpressing Sos mor ønsket at sønnen skulle fullføre utdanninga ved universitetet.

- Lotis Key-Kabigting sendte meg e-post hvor hun skrev at jeg drev følelsesmessig utpressing av sønnen min. Hun hevder også at jeg saboterer Wesley. Hvorfor skulle jeg som mor sabotere sønnen min? Alle som har fulgt oss vil si at jeg aldri har vært ei mor som har forsøkt å påvirke Wesleys karriere, sier Leny So til sjakknettstedet Chessdom.

En artikkel hos Star Tribune, som bruker Lotis Key-Kabigting som kilde for å gjengi historien, beskriver toppspilleren for å ha fryktet å møte hans biologiske mor da hun tok turen til det amerikanske mesterskapet for å prate med ham om dramaet på hjemmebane.

- So ble redd for å gå gjennom hotellobbyen, og å gå de to kvartalene til spillestedet var han skeptisk og nervøs for. Derfor kom han til sjakkpartiene i dårlig tilstand.

Mandag bekrefter So selv på sin Facebook-side at han ikke ville se moren under det amerikanske mesterskapet.

- Jeg var ikke glad for å se deg plutselig dukke opp i livet mitt, Leny So. De siste seks årene har jeg knapt sett deg, og jeg kjenner deg ikke. Og du kjenner definitivt ikke meg når du hinter om at jeg er Key-Kabigtings personlige zombie.

- Å skrike til meg på gata, ta armen min og forsøke å dra meg med, ydmyke meg i offentligheten, var det din måte å vise kjærlighet på? skriver 21-åringen.

Motstridende meldinger 21-åringen gjorde en turnering dårligere enn forventet. Han endte på tredjeplass og tapte verdifulle ratingpoeng på rankinglista. Hikaru Nakamura triumferte.

Det var i kjølvannet av avisas artikler at den biologiske moren Leny So ga sin side av saken til mediene.

- Etter det første partiet brukte jeg og Wesleys tante noen timer med ham. Han sa han savnet oss, og alle observasjoner vi gjorde tydet på at noe var galt. Dette er ikke om skolen. Vi forstår at han vil bli profesjonell og støtter ham i det, sier moren Leny So.

Hun hevder å ha fått tre e-poster fra Wesleys adresse med grov språkbruk etter at de møttes. Moren er overbevist om at det er Key-Kabigting som har skrevet dem.

- De beviser at Lotis Key-Kabigting bevisst forsøker å gjøre konflikten større og få Wesley til å distansere seg fra oss, sier moren til nettstedet.

Det avfeier Wesley So blankt.

- Jeg vil understreke at jeg skriver mine egne e-poster. Ingen kontrollerer kommunikasjonen min. Jeg er verken isolert, dopet eller kidnappet. Jeg er en mann som håper jeg kan få fred og finne mitt eget liv, forklarer So i Facebook-meldingen.

- Føler at identiteten min er stjålet Hun er overbevist om at Key-Kabigting ønsker noe mer enn å bare samarbeide for å gjøre So til en best mulig sjakkspiller, samtidig som hun mener Key-Kabigting begrenser sønnen med hennes tilstedeværelse og kontroll på sjakkspillerens liv.

- Flere organisasjoner bak sjakkturneringer og andre sjakkspillere blir fortalt at Lotis Key er Wesleys mor. Jeg føler at identiteten min er stjålet. Det gir meg bekymringer at hun under det amerikanske mesterskapet bodde på samme rom som Wesley. Han fikk til og med ikke lov til å ha sin egen nøkkel til rommet, sier Leny So.

Én av journalistene som har omtalt Key-Kabigting som 21-åringens mor er filippinske Eliseo Tumbaga.

I kommentarfeltet til Chessdoms artikkel skriver han at det er som en følge av Wesleys ordbruk.

- Wesley har referert til Kabigting-familien som «hans familie», og i ett intervju under det amerikanske mesterskapet kalte han Lotis Key-Kabigting for hans fostermor.

- De tok meg inn da jeg trengte noen, og de har hjulpet meg. De tar ingen ting fra meg, og det vet du godt, mor. De er alltid der for meg og hjelper meg i mitt liv. Istedenfor å takke dem har du svertet dem for at du selv skal se ut som ei elskende og bekymret mor, skriver Wesley So selv.

Tatt steget opp Til tross for disse konfliktene har Wesley So hatt enorm utvikling de siste seks månedene det for alvor har blusset opp i hans private kretser. 21-åringen har avansert drøyt 30 plasser på verdensrankingen og er nå en spiller å regne med i verdenstoppen.

Det viste han blant annet i Tata Steel hvor han kom på delt andreplass bak Magnus Carlsen.

Hans neste utfordring over brettet er superturneringa Shamkir Chess i Aserbajdsjan. Der møter han blant annet den norske verdenseneren, Fabiano Caruana og Viswanathan Anand. I tillegg deltar fire andre som er blant verdens elleve beste spillere og to hjemmehåp med.

Turneringa starter på fredag.