Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen-rival raser mot FIDE. Blir svart med totalslakt

Veselin Topalov kommer med sterke anklager mot det internasjonale sjakkforbundet ( FIDE), som svarer med å hevde at det hele er et politisk spill. 

SJAKK-LEGENDE: Veselin Topalov. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
SJAKK-LEGENDE: Veselin Topalov. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere verdensmesteren Veselin Topalov (41) raser mot FIDE i et innlegg på egen hjemmeside.

Der ble det også klart at den bulgarske stormesteren nå boikotter FIDE og Grand Prix-turneringen.

- Angrep

Men Topalov, som endte sist i kandidatturneringen i fjor, bryr seg lite om muligheten til et nytt forsøk til å kapre sjakktronen:

- Jeg kommer til å takke nei til alle invitasjoner inntil de har byttet ledere, skriver Topalov før han går til direkte angrep på flere av de ledende skikkelsene innad i FIDE.

- I de siste åra har vi sett flere og flere personer med suspekte eller kriminell bakgrunn får ledende stillinger i FIDE, skriver Topalov.

Stormesteren hevder også at en ansatt bruker makta for å sette kjærester inn i stillinger, at FIDE ikke har noen plan for å utvikle sjakken globalt og at lederne generelt gjør dårlige avgjørelser.

- Jeg er ikke overrasket over at de styrer FIDE, organisasjonen er nesten konkurs.

Politisk spill

Dagbladet har vært i kontakt med det internasjonale sjakkforbundet FIDE etter anklagene fra Topalov.

De svarer med å gå i strupen på stormesteren:

- Anklagene han kommer med er falske. Jeg registrerer at mr. Topalov ikke kommer med et eneste bevis som støtter anklagene, skriver Nigel Freeman.

FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer

FIDE-direktøren hinter til at det hele er et politisk spill. Topalovs manager, Silvia Danailov, har tidligere hatt flere verv i internasjonal sjakk, og stiller til valg som FIDE-president i 2018.

Neppe tilfeldig, mener FIDE:

- Topalovs manager bærer nag til FIDE og European chess union (ECU) etter at han tapte valgkampen om å bli president i ECU. Danailov ble i fjor høst dømt til 18 måneders utestengelse av FIDES etiske komitte.

Nigel Freeman forteller videre at FIDE ser på påstandene som ærekrenkelser, og henviser til paragraf 173 i den sveitsiske straffeloven.

- Vi har allerede konsultert med våre advokater i Sveits, og kommer til å ta alle nødvendige tiltak for å stoppe ærekrenkelser eller falsk informasjon mot FIDEs ansatte, sier

- Det blir blytungt

Sjakkekspert, norges- og stormester Einar Gausel tror ikke Topalov taper all verdens økonomisk sett på å boikotte FIDE-arrangementer.

- Betingelsene i disse turneringene er forholdsvis dårlige, og det er bare topplassene som er godt betalt. Det blir likevel blytungt for ham å eventuelt kvalifisere seg til en VM-match om han står over Grand Prix-turneringene og World Cup, som begge går i regi av FIDE, sier Gausel til Dagbladet.

Det er fem måter inn i kandidatturneringen, som avgjør hvem som får retten til å møte regjerende verdensmester Magnus Carlsen til kamp om tittelen:

  • Taperen av forrige VM-match (Karjakin)
  • Nummer én og to i FIDE GP 2017
  • Nummer én og to i FIDE World Cup 2017
  • To spillere kvalifisert på rating
  • Arrangørens Wild Card

Topalov ligger per dags dato på 21. plass på verdensrankingen, og har dermed en lang vei opp.

Neppe alene

EKSPERT: Einar Gausel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
EKSPERT: Einar Gausel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Sergej Karjakin har også takket nei til å delta i Grand Prix-turneringene. Men i motsetning til Topalov, er Karjakin allerede er kvalifisert for Kandidatturneringen og ikke trenger å delta i FIDE GP.

Dagbladet har spurt FIDE om flere av dem som er tatt ut til turneringene har takket nei, men så langt har ikke det internasjonale sjakkforbundet svart på forespørselen.

Einar Gausel er derimot sikker på at mange toppspillere deler synet til Topalov:

- De er likevel mindre høylytte og etter min mening mindre prinsippfaste. Det fins nok av utøvere som er anti-FIDE, men som likevel stiller opp i deres arrangementer for å tjene penger, sier Gausel.

- FIDE hevder det hele er politisk spill fra Topalovs side?

- At Topalovs manager står i direkte konflikt med verdenssjakkforbundet, er muligens en medvirkende årsak til at han er så vidt framoverlent i sin kritikk, men du kan ikke svinge en død katt rundt hodet i et internasjonalt turneringslokale uten å treffe en som deler Topalovs syn på FIDE.

Fallende karriere

I Norge er kanskje Topalov mest kjent for å spille statistrollen da Magnus Carlsen bommet totalt under Norway Chess i fjor.

Carlsen hadde ikke fått med seg at han ikke fikk påfyll av tid etter 60 trekk og tapte partiet på tid, selv om han hadde en klar ledelse.

Men Topalov har hatt en lang og innholdsrik karriere, og har blant annet vært verdensmester. Men de siste åra har resultatene vært høyst variable. Men selv om han nå boikotter FIDE, tror Gausel at Topalov kan holde toppnivå framover:

- At han fortsatt har styrken inne til å forsvare en plass blant de beste i verden, er jeg ikke i tvil om. For en utøver som har passert 40, handler det mye om å sette sammen et treningsopplegg og en turneringskalender som optimaliserer sjansene for konsistente resultater. Her snakker vi om en 4-5 turneringer i året, og Topalov klarer fint å fylle dansekortet uten å delta i FIDE-arrangementer, sier Einar Gausel.

SATT UT: Svenske journalister skjønte fint lite da det første spørsmålet til Zlatan Ibrahimovic under dagens pressekonferanse handlet om Magnus Carlsen og sjakk. Video: Expressen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling