<strong>INTENST:</strong> Sergej Karjakin og Magnus Carlsen gikk i dag løs på et nytt VM-parti i New York.  Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
INTENST: Sergej Karjakin og Magnus Carlsen gikk i dag løs på et nytt VM-parti i New York. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Sjakk-VM

Carlsen rotet bort seieren: - Det er helt utrolig. Han hadde vunnet 99 av 100 slike partier

Karjakin tabbet seg ut, men berget likevel ny remis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Karjakin-Carlsen 1/2-1/2

NEW YORK (Dagbladet): Akkurat som i går, ble det fjerde VM-partiet mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin uhyre dramatisk. Nok engang endte det også med remis, etter over seks timers spill.

- Det er helt utrolig. I dag hadde Magnus en teknisk vunnet stilling. Det tror jeg ikke det er noen tvil om. Han hadde vunnet 99 av 100 slike partier, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

For i trekk nummer 19 av de totalt 94 ga Karjakin bort en løper etter et uforståelig valg. Sjakkcomputerne indikerte på det meste et overtak på over to bønder til Carlsen, men for andre dag på rad forspilte nordmannen en gunstig mulighet til å vinne.

- Kritisk

Dagens dyst ble komplisert allerede fra starten av, etter en åpning hvor både Karjakin og Carlsen spilte velkjente teoritrekk. Mens det innledningsvis så ut til å bli et rent taktisk parti, byttet Karjakin av brikker i trekk 18. Da gikk russeren for en bonde på kongefløyen til Carlsen, noe som førte til en sylskarp stilling hvor kravet til presisjon var ekstremt.

- Nå må Magnus være iskald. Det er veldig kritisk og spennende, sa Espen Agdestein til NRK før Carlsen skulle gjøre sitt 18. trekk.

- Hvis han gjør en kalkulasjonsfeil, kan det få fatale konsekvenser, la manageren til.

Karjakins tabbe

Fatale konsekvenser kunne også en unøyaktig manøver av Karjakin få, noe russeren opplevde allerede i trekket etter. For i kjølvannet av hans 19. brikkeforflytning varslet datamaskinene om en stor tabbe.

Carlsen trengte på sin side ingen computer til å fortelle ham at han hadde fått overtaket. I stedet startet han i kjent stil å bryte ned motstanderens svekkede struktur trekk for trekk.

- For å være helt ærlig, er dette rett og slett et dårlig spill av Sergej. Det er lett å sitte her og kritisere, men det er sant, skrev den tidligere VM-utfordreren Nigel Short på Twitter.

- Dette er dårlige nyheter for Sergej, konkluderte også verdenstoer Fabiano Caruana.

Reddet ny remis

Men selv om Carlsen hadde overtaket i flere timer, klarte Karjakin på nærmest uvirkelig vis å nekte Carlsen sin første VM-seier i 2016 etter å ha opptrådt på eminent vis i sluttspillet.

- Hvis Magnus hadde spilt helt korrekt, tror jeg han hadde vunnet uansett hva Karjakin hadde gjort, sier søster Ellen Carlsen under NRKs VM-sending.

- Det er ingen grunn til å fortvile. Han spiller med sorte brikker her, som gjør at remis i utgangspunktet er bra, men vi blir litt overrasket. Han er kanskje ikke helt på hugget, legger Bae til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer