Carlsen-seier etter russisk gigatabbe

Magnus Carlsen leder 6-3 i VM-duellen. Nordmannen trodde knapt det han så da russeren gjorde tabbetrekket.

NY SEIER: Magnus Carlsen har vunnet tre av de siste fire partiene. Foto: Giuseppe CACACE / AFP / NTB
NY SEIER: Magnus Carlsen har vunnet tre av de siste fire partiene. Foto: Giuseppe CACACE / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jan Nepomnjasjtsjij har hatt noen tunge dager ved sjakkbrettet i Dubai. Tirsdag kom nok en nedtur da han med hvite brikker gjorde en kjempetabbe etter 27 trekk.

- En utrolig tabbe, sa NRKs Torstein Bae på direkten.

- Å se det utfolde seg på brettet var ganske absurd, sier Magnus Carlsen på pressekonferansen om det aktuelle trekket.

- Du forventer ikke å vinne en brikke ut av ingenting, utdyper han.

Det var ingen vei tilbake etter blunderen. «Nepo» ga opp etter 39 trekk.

- Jeg er ikke trist naturligvis, men det skal ikke skje at man setter bort partiet slik han gjorde, sier Carlsen til NRK om Nepos trekk.

Nordmannen tror russeren merker VM-presset.

- Jeg tror kanskje han var litt for optimistisk og slang ut C5, på det tidspunktet hadde jeg dårlig tid, men man må fortsatt tenke seg om. Han er uheldig etter at han gjør feil, at det er stein tapt og ikke bare dårlig, sier Carlsen videre om partiet.

Carlsen hadde lite tid på klokka på tidspunktet, noe som kan ha gjort at russeren foretok trekket uten å tenke seg godt nok om. Det var den hvite løperen til russeren som havnet i trøbbel uten beskyttelse, etter at Nepo flyttet den ene bonden fra C4 til C5.

Det virker som Nepo raskt innså alvoret, for han forlot sjakkbrettet i mange minutter like etterpå. Carlsen satt og ristet på hodet med russeren borte - vel vitende om at kampen trolig var vunnet.

- Det er morsomt at det er mulig å tabbe seg ut så mye på ett trekk, hvem hadde visst, sier Nepomnjasjtsjij på pressekonferansen etter kampen.

Han sier han ikke innså tabben før Magnus gjorde mottrekket (bonde fra C7 til C6).

- Kanskje det var mangel på konsentrasjon, kombinert med uflaks, sier Nepo.

Leder 6-3

Carlsen har dermed vunnet to partier på rad og gått seirende ut i tre av de fire siste. En kollaps må til for at han ikke skal ta sin femte VM-tittel i klassisk sjakk.

Førstemann til 7,5 poeng vinner.

Nepomnjasjtsjij kom med en overraskende åpning med C4 fulgt av G3, en såkalt engelsk åpning. Carlsen gikk ut med kongebonden til E6 og dronningbonden til D5 i sine to første trekk. Russerens noe uvanlige åpning var kanskje ment å sette ut nordmannen.

Blemme

Etter mye betenkningstid av begge spillerne sto NRKs sjakkpil i null etter 17 trekk. Et par trekk senere bommet «Nepo» totalt. Det gjorde jobben enkel for en forfjamset norsk verdensmester.

- Dette partiet minnet litt om det femte partiet, sa far og manager Henrik Carlsen til NRK.

- Magnus er i bra form etter omstendighetene så langt i turneringen. Dette er VM, og han må jobbe hardt. Han er forberedt på å ta kloke valg på brettet, sa pappa Carlsen.

Etter tabben til Nepomnjasjtsjij sperret Carlsen inne en hvit løper. Han hadde dermed full kontroll og sikret seieren i det niende VM-partiet.

Uavbrutt

Onsdag spiller Carlsen med hvite brikker. Blir det seier også i det partiet, vil han kun trenge en remis fredag for å bli mester nok en gang. Det er pause i mesterskapet torsdag.

Magnus Carlsen har tidligere slått Vishy Anand (2013 og 2014), Sergej Karjakin (2016) og Fabiano Caruana (2018) i sin uavbrutte rekke som VM-konge.

- Jeg må bare fortsette å være konsentrert, sa Carlsen til NRK etter søndagens seier i det åttende VM-partiet.

Karjakin dukket opp igjen Dubai for å vise at han offisielt er med i Nepomnjasjtsjijs team. Han har holdt seg hjemme i Moskva i de siste dagene, men har vært en del av Nepos hjemlige hjelpere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer