GIKK PÅ EN SMELL: Magnus Carlsen overrasket med å gjøre flere tabber under Grand Chess Tour i Belgia i går. Foto. Scanpix
GIKK PÅ EN SMELL: Magnus Carlsen overrasket med å gjøre flere tabber under Grand Chess Tour i Belgia i går. Foto. ScanpixVis mer

Carlsen-sjokk: - Jeg kan ikke forstå det som skjer

Ikke tapt raskere på 11 år.

(Dagbladet): Magnus Carlsen (25) har startet Grand Chess Tour-turneringa YourNextMove i belgiske Leuven overraskende dårlig. Med bare fire poeng av ti mulige ligger den regjerende lang- og hurtigsjakkverdensmesteren på delt 8.-plass.

Gårsdagens fem hurtigsjakkpartier endte med tap og uvanlige tabber mot både Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura. Etter en feil mot førstnevnte, ga Carlsen opp mot Nakamura etter bare 17 trekk etter en nærmest ufattelig overseelse seks brikkeforflytninger tidligere.

Tapet er det raskeste på 11 år, ifølge sjakkbloggen Matt og Patt. Overfor Dagbladet forteller ekspert Atle Grønn at han knapt trodde det han så.

- Totalinntrykket fra de to siste partiene er at de ikke kunne vært dårligere. Det er noe av det verste jeg har sett av Magnus. Det er to ulykker som skjer. En kan inntreffe i hurtigsjakk, men at det inntreffer to er krise. Den siste mot Nakamura er så ille at den ikke kan tas helt alvorlig. Det er en type feil som vanlige norske klubbspillere hadde vært flaue over å gjøre. Jeg kan ikke huske at Magnus har gjort noe sånt før, forteller Grønn.

OVERRASKET: Sjakkekspert Atle Grønn kan ikke huske å ha sett større feil fra Carlsen enn i går. Foto: Scanpix
OVERRASKET: Sjakkekspert Atle Grønn kan ikke huske å ha sett større feil fra Carlsen enn i går. Foto: Scanpix Vis mer

Rystet kommentator

Gårsdagens prestasjoner ble umiddelbart en «snakkis» i det internasjonale sjakkmiljøet. Chess 24-kommentator Anna Rudolf var blant dem som reagerte.

Hun skjønte ingenting.

- Jeg kan ikke forstå det som skjer, sa Rudolf, ifølge Matt og Patt.

Grønn syns Carlsen spilte relativt bra tidvis, spesielt i runde tre da han vant mot Levon Aronian, men feilene ble for store i de påfølgende partiene.

- I 3. runde spilte han faktisk veldig bra. Da var jeg imponert. Så han fikk en grei start sånn sett. Av og til skjer det slike vanvittige ulykker, men det er sjeldent. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende i Magnus sitt sjakkliv. Det er nesten sånn at man mistenker at han tok i feil brikke mot Nakamura og bare byttet om trekkene. At hånda ikke adlød hjernen. Jeg vet ikke hva som skjedde, for det var en veldig enkel offisersbukk, forteller Grønn.

Lørdag ettermiddag får Carlsen mulighet til å klatre på resultatlista når det skal spilles fire nye hurtigsjakkpartier. Det tror Grønn nordmannen kan klare.

- Det er ikke sånn at han har blitt nedspilt av disse, det er i aller høyeste grad selvforskyldt. Så det er noe man kan rette på. Det trenger ikke være et tegn på dårlig form. Han spilte muligens ikke så ille, men bukket bort to partier, som man sier på sjakkspråket.

Anand herjer

Mens Carlsen sliter, er det en norgeskjenning som spiller strålende: Vishy Anand. Den indiske folkehelten kom til Belgia fra en turneringsseier i Spania og har gode muligheter til å gjenta suksessen i Leuven.

I morgen og på mandag fortsetter også spillerne med en lynsjakkdel, hvor sammenlagtvinneren får med seg rundt 300 000 kroner i premie.

Leuven-turneringa er en av fire i Grand Chess Tour, som Carlsen vant i fjor. På grunn av VM-kampen mot Sergej Karjakin i november vil nordmannen imidlertid ikke prøve å forsvare tittelen i år. I stedet spiller Carlsen spanske Bilbao Masters neste måned og vil konsentrere seg om å forberedelsene til møtet med Karjakin i New York før jul.