Carlsen skal spille på kloster - men kommer ikke til å la seg påvirke av spøkelseshistorien

Ikke skremt av «Den Hvite Dame».

(Dagbladet): Runde én i Norway Chess-turneringen starter tirsdag 16. juni.

Her er en spøkefull historie om vakre Utstein Kloster på Klosterøy i Rennesøy kommune i Rogaland - vertskapet for den fjerde runden i turneringen.

Den handler om «Den Hvite Dame».

De som tror på det overnaturlige vil muligens tro at partiene går med en vertinne ekstra.

- Unik bygning De aller beste sjakkspillerne i verden skal delta i Norway Chess fram til torsdag 25. juni. Åtte av de ni rundene skal spilles på Hotel Scandic på Forus i Stavanger.

Men ikke runde fire fredag 19. juni. Den skal foregå i spektakulære omgivelser. I det eneste gjenværende middelalderklosteret i Norge som vertskap. En ærverdig bygning med opprinnelse helt tilbake til Magnus Lagabøter, da han fikk Rygjafylket i len i 1257 kan man lese.

Men historiker Eldbjørg Haug skrev en bok om Utstein i 2005. Hun mener å kunne føre grunnleggelsen av klosteret helt tilbake til 1164. Samtidig med kongekroningen av Magnus Erlingsson i Bergen.

- En unik bygning. Det er landets eneste middelalderkloster, som vi er svært stolte av, forteller direktør Siri Aavitsland i Stavangermuseene til Dagbladet.

Hun ønsker å understreke at det er en vandrerhistorie at det spøker i klosteret.

Pikant historie - Det er en pikant historie om den hvite dame, men det vil nok ikke påvirke Magnus, sier manager Espen Agdestein til Dagbladet.

Og han fortsetter:

HER SKJER DET: Slik ser Utstein kloster på Mosterøy ut etter solnedgang. Foto: Roy Mangersnes / NN / Samfoto
HER SKJER DET: Slik ser Utstein kloster på Mosterøy ut etter solnedgang. Foto: Roy Mangersnes / NN / Samfoto Vis mer

- Magnus er ikke overtroisk. Skjønt blir det bare hvite brikker som vinner, eller noen gjør eksepsjonelle feil med svart, kan man jo begynne å lure, ler Espen Agdestein.

Dramatisk historie Liza Johannessen er guide på Utstein Kloster. Hun forteller historien om «Den Hvite Dame»:

I 1759 døde 25 år gamle Cecilie Widding Garmann i barselsseng i Utstein Kloster. Hun bodde der sammen med sin mann Christopher Garmann. Cecilie Garmann skal være begravet inntil veggen av klosteret.

Før hun døde, fikk hun sin mann til å love at han aldri skulle gifte seg igjen.

Christopher Garmann holdt løftet i 20 år. Men da brøt han løftet med en dansk kvinne. Han ønsket ikke å gifte seg i klosteret. Det turte han ikke. Det ble Stavanger Domkirke i stedet. Da han skulle gi sitt ja, falt han om i koma. Han våknet aldri og døde åtte dager senere.

DBTV i klosteret Noen av gjestene i kirken sverget på at de hadde sett en dame i hvite gevanter bevege seg langs altertavlen. Historien forteller at Cecilie Hartmann har vandret i korridorene og i dagligstuen på Utstein Kloster siden den gang.
 
DBTV laget en serie som ble kalt Alle Norges hemmeligheter i 2012. En av oppgavene de to programlederne Hanne Rivrud Nansen og Stein Johan Grieg Halvorsen fikk var å overnatte i rom 10 på klosteret. Et rom der tidligere gjester skal ha opplevet å bli stengt inne, og at døra er blitt holdt igjen med voldsom kraft.

En annen historie går ut på at en abbed skal ha tatt sitt eget liv i dette rommet.

- Det ble aldri noe av noen overnatting nei, sier Hanne Rivrud Nansen til Dagbladet.

Stein Johan Grieg Halvorsen forteller at det var en skummel opplevelse å være i klosteret om natta.

- Men vi er jo også to som lett lar oss rive med, sier Halvorsen til Dagbladet.

Her og her kan du se de to episodene fra Norges hemmeligheter.

Tipp-tipp-tipp-oldefar Jon Ludvig Hammer er den andre norske deltakeren i Norway Chess. Han har følgende å fortelle:

- Slektsforskning i familien viser at min tipp-tipp-tipp-oldefar Nils Asbjørnsen ble født på klosteret i 1802. Faren Asbjørn Kristoffersen hadde 18 barn. Og min tipp-tipp-tipp-oldefar var den tredje i rekka, forteller Hammer til Dagbladet.

GODT BEVART: Utstein er Norges eneste bevarte middelalderkloster. Foto: Solveig Vikene / NTB Scanpix
GODT BEVART: Utstein er Norges eneste bevarte middelalderkloster. Foto: Solveig Vikene / NTB Scanpix Vis mer

Når det gjelder spøkelseshistorien blir han ganske taus.

- Jeg tror ikke på spøkelser. Det er ingen som har sett noe til sjøormen i Loch Ness heller, sier Jon Ludvig Hammer.

DEN HVITE DAME: Cecilie Widding Garmann, her på et maleri, døde i barselseng i 1759, men det sies at hun går igjen på Utstein kloster.
DEN HVITE DAME: Cecilie Widding Garmann, her på et maleri, døde i barselseng i 1759, men det sies at hun går igjen på Utstein kloster. Vis mer