BLE TØFT PRESSET: Magnus Carlsen kjempet seg til remis mot Viswanathan Anand etter at han tidlig tapte en bonde. Inderen ga opp vinstforsøkene etter snaut fem timers spill. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLE TØFT PRESSET: Magnus Carlsen kjempet seg til remis mot Viswanathan Anand etter at han tidlig tapte en bonde. Inderen ga opp vinstforsøkene etter snaut fem timers spill. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Carlsen slapp med skrekken mot Anand: - Godt fornøyd med remis

Inderen nær en drømmestart.

(Dagbladet): Det var tydelig at Magnus Carlsen var ute etter seieren i møtet med Viswanathan i den første runden av Shamkir Chess.

Men etter det sjakkcomputeren oppfattet som et tabbetrekk allerede i det 19. trekket, ble det en kamp for remisen for verdenseneren.

Den sikret han etter nesten fem timer spill etter at Anand hadde jobbet for seier i mer enn 30 trekk.

- Noe gikk galt. Vanligvis står sort litt dårligere i slike stillinger, men jeg ble stående klart dårligere, kanskje nesten til tap. Det var åpenbart ikke som planlagt. I dag er jeg godt fornøyd med remis, sier Carlsen på pressekonferansen like etter partiet.

Drømmestarten som glapp For Anand var det derimot en mulighet han ikke tok vare på.

Begge spillerne pekte på Anands 26. trekk som et nøkkelpunkt i partiet. Inderen spilte 26. Se3, og på pressekonferansen var begge enige om at det bare var det nest beste trekket.

- Om han spiller springeren til b4 (truer å vinne enda en bonde), så er det en helt annen historie. Da ville det blitt enda mer krevende for meg å forsvare stillinga, forklarer Carlsen.

Du kan spille gjennom partiet her.

- Selvfølgelig er dette skuffende for Anand etter at han jobbet så lenge for seieren. Men Carlsen forsvarte seg presist og holdt unna, forklarer stormester Evgenij Miroshnichenko som kommenterte partiet for arrangøren.

- Veldig overraskende Nordmannen virket godt forberedt og spilte en åpning hvor han ofret en bonde allerede i trekk åtte for å få initiativet.

Det fikk han, og Anand fant etter hvert en løsning hvor han tilbød Carlsen å ta bonden tilbake mot å forenkle stillinga og bytte brikker.

Det ville ikke verdenseneren ha noe av til sjakkcomputerens fortvilelse, da Carlsens spill  (19...Dd7) ga ham en stilling bare Anand kunne vinne, fordi inderen hadde en bonde mer uten at Carlsen hadde kompensasjon.

- Er det helt enkelt en overseelse? Dette er veldig overraskende, nå er det en bonde mer for Anand uten at Carlsen har noe initiativ, utbrøt stormester Evgenij Miroshnichenko som kommenterte partiet for arrangøren.

Kommentatoren fikk støtte av den nederlandske stormesteren Erwin l'Ami (se tweet) som mente at en overseelse måtte være grunnen til at Carlsen kom på defensiven.

Presist forsvar Dermed ble det et sluttspill hvor Anand hadde et materielt overtak og presset videre for seier etter at han ikke spilte trekket som begge mente ville være veldig godt i det 26. trekket.

- Jeg så ikke hvordan jeg skulle bryte gjennom og vinne partiet etter at jeg ikke spilte Sb4. Jeg forsøkte å slå gjennom på kongefløyen, men det lyktes ikke. Han forsvarte seg bra, sier Anand på pressekonferansen etter partiet.

I det 48. trekket ga Anand opp seiersforsøkene og forenklet oppgaven til Carlsen betraktelig da han ga slipp på den ekstra bonden. Det førte til at stillinga igjen var materiell lik.

Dermed ebbet det ut med remis etter 53 trekk.