Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen slo Fabiano Caruana - beholdt verdensmestertittelen

Carlsen slår tilbake mot kritikerne: - De har rett til sine dumme meninger

Etter å ha regelrett knust Fabiano Caruana i omspillet, slo Magnus Carlsen tilbake mot ekspertene som slaktet valget hans om å ta kampen dit med remis i det tolvte partiet mandag.

VERDENSMESTER: Magnus Carlsen var strålende fornøyd med å ha forsvart verdensmestertittelen på The College i Holborn, London. Foto: Bildbyrån
VERDENSMESTER: Magnus Carlsen var strålende fornøyd med å ha forsvart verdensmestertittelen på The College i Holborn, London. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Etter tre seire av tre mulige i hurtigsjakk-omspillet om VM-tittelen, viste Magnus Carlsen at han er i en egen klasse når det kommer til omspill. Dermed sikret han sin fjerde strake verdensmestertittel.

Dette var det tiende strake omspillet hvor nordmannen har gått seirende ut. Det forrige tapet kom i 2007 da han var 16 år.

På pressekonferansen fikk den norske verdensmesteren flere spørsmål om valget han tok da han i en fordelaktig posisjon valgte å tilby remis i det tolvte og siste klassiske partiet.

- Jeg tror at ikke konklusjoner bør bli tatt på bakgrunn av resultatet. Basert på kunnskapen jeg satt med da, synes jeg at jeg gjorde et godt valg. Det var ting underveis som jeg kunne gjort bedre og annerledes, men basert på det jeg visste, synes jeg at jeg gjorde rett. Ikke bare på grunn av resultatet i dag, svarte Carlsen.

- En liten del av meg ville nok angret om jeg tapte i dag, men du må bare ta valgene som du føler er best for deg selv, sa Carlsen.

- Rett til sine dumme meninger

Carlsen fikk kritikk så det holdt etter det valget og mange sjakkspillere og eksperter satte spørsmålstegn ved Carlsens psyke. Med tre av tre seire fikk Carlsen spørsmål om han hadde fått med seg kritikken.

Nordmannen valgte å komme med stikk, særlig til to utpekte verdensmestere.

- Med tanke på Vlad (Vladimir Kramnik, journ.anm.) og Garrys (Garry Kasparov, journ.anm.) kritikk har de rett til å ha sine dumme meninger, smalt det fra Carlsen til latter og applaus fra publikum.

- Carlsen hadde rett og mye av kritikken var uberettiget. Det var definitivt det rette valget til dette omspillet, sier sjakkjournalist i Chess.com, Mike Klein.

Tøff kritikk

For det var to av de største verdensmesterne i moderne tid som var blant Carlsens største kritikere mandag.

Garry Kasparov, som var verdensmester fra 1985-2000, mente Carlsen hadde mistet nervene sine.

- I lys av det sjokkerende remis-tilbudet fra Magnus i en overlegen stilling, og med mer tid, så revurderer jeg min vurdering av han som favoritt i hurtigsjakk, skrev Kasparov og mente at Magnus Carlsen hadde fått trøbbel med nervene.

Den tidligere verdensmesteren Vladimir Kramnik, som slo Kasparov i 2000, var også sjokkert av valget. Han sa det ikke var en verdensmester verdig.

- Som et menneske, og som en verdensmester, er dette rett og slett ikke lov. Jeg hadde ikke klart å sove på en måned, utbrøt russeren etter det tolvte partiet.

Stormester, VG-ekspert og tidligere Carlsen-trener, Simen Agdestein, så nærmere på remisen som sjokkerte sjakkeliten.

- Det var ikke så ille som vi trodde. Det var langt ifra så opplagt som vi ville ha det til. Kanskje var det helt greit med remis. Den eventuelle gevinsten hadde medført en risiko, sa Agdestein til Dagbladet.

Mengden av kritikk og råd fikk Agdestein til å reagere.

- Magnus har jo vært omringet av besserwissere, som har visst best om hans karriere, hele livet. Han har generelt gitt blaffen og gjort ting på sin måte hele veien, så har det mirakuløst gått bra gang på gang, men man er like nervøs hver gang, sa Agdestein, og legger til:

- Det er lett å si: «Han kan ikke gjøre slik, og slik, og slik», men Magnus lykkes. Han har vist gang på gang at det han har gjort har vist seg å være riktig. Hvis han gjør det igjen, så kan det bli nok et eksempel hvor det ser idiotisk ut, men blir suksess. Det er ikke første gang at Magnus er antilogisk, det er nesten heller en trend, sa Agdestein.

Skrøt av Caruana

Carlsen fikk ettertrykkelig bevist at valget han gjorde mandag var det rette. Det syntes også Carlsens manager Espen Agdestein, som var meget imponert over 28-åringen fra Lommedalen.

- Jeg synes han har spilt helt utrolig bra. Han har klart å slippe seg løs. Han har gledet seg til omspillet, han visste hva han gjorde da han spilte remis på mandag, sier Espen Agdestein.

På pressekonferansen etter kampen tok nordmannen seg tid til å rose sin amerikansk-italienske motstander, som fram til dagens hurtigsjakk hadde vært helt på høyden gjennom tolv partier.

- For å være årlig har ikke mitt klassiske spill vært kjempebra de siste par åra. Sånn sett var dette et steg i riktig retning, jeg synes jeg spilte ganske bra. Han har like mye rett som meg til å kalle seg verdensmester i klassisk sjakk. Det er lite eller ingenting som skiller oss der for øyeblikket, roser Carlsen av motstanderen.

Caruana pratet i like rosende ordelag om sin overmann.

- Han fortjener å være verdensmester, han fortjener å vinne kampen. Vi hadde begge våre svake øyeblikk, men på den siste dagen, med den mest stressende sjakken, beholdt han kontroll. Det gjorde ikke jeg.

Verdensmesteren var usikker på hvordan han skulle feire seieren denne kvelden, men minnet journalistene og de andre på pressekonferansen at han nå har to år å feire på fram til neste gang tittelen skal forsvares.

- Jeg skal feire de neste to åra, lovet nordmannen på spørsmål om kveldens feiring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!