SIKRET SEIEREN: Magnus Carlsen. Foto: NTB Scanpix
SIKRET SEIEREN: Magnus Carlsen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Magnus Carlsen

Carlsen slo mesterlig tilbake etter kollaps: - Han fikk panikk

Magnus Carlsen var i trøbbel, men reddet seg igjen mesterlig inn. Dermed vant han Grand Chess Tour.

(Dagbladet): Før dagens lynsjakk hadde den norske verdensmesteren, som fredag vant hurtigsjakken under Grand Chess Tour-turneringen i Paris, med seg en ledelse på ett poeng til Hikaru Nakamura. Ned til franskmanen Maxime Vachier-Lagrave var det 2.5 poeng.

På det meste ledet han turneringen med tre poeng. Ni partier gjenstod av turneringen.

Men Carlsen har hatt en dårlig start på turneringens siste dag. Etter tre strake tap lå Carlsen 0.5 poeng bak Maxime Vachier-Lagrave før det siste ordinære partiet.

- Panikk

Og det tredje tapet kom mot erkerivalen Hikaru Nakamura. Carlsen lå godt an i en jevn kamp, men bommet på noen trekk i sluttsekundene og gikk på et tap. På sedvanlig vis slo han ut med armene og gikk fra brettet etter å ha takket motspilleren for partiet.

Ekspertene som kommenterer turneringene direkte måpte da de så hvordan Carlsen spilte i de hektiske sluttsekundene.

- Magnus sa han spilte for tregt i går. Det samme skjer i dag. Det er en kollaps. Han fikk panikk, uttalte Jovanka Houska på direkten.

- Det er en total kollaps. Jeg kan ikke beskrive med ord hva som skjer med han, fortsatte Christian Chirila.

RISTER PÅ HODET: Magnus Carlsen mottok sølvmedaljen etter VM i lynsjakk, men her forlater han premieseremonien - tydelig misfornøyd. Video: NRK Vis mer

Slo voldsomt tilbake

Carlsen var langt nede, og måtte finne tilbake spillet som har gjort ham til verdens beste spiller. Og i det siste ordinære partiet tok Carlsen en overbevisende seier mot Wesley So, mens Lagrave spilte remis mot Grischuk.

Dermed ble det klart for tie break.

Og der viste Carlsen hvem som er sjefen mot Maxime Vachier-Lagrave. Han tok en overbevisende seier med hvite brikker, før han styrte inn en remis med svarte.

Spill en verdensmester verdig!

Det var en tydelig lettet verdensmester som snakket med arrangøren etter seieren:

- Jeg fant liv igjen etter jeg vant det siste partiet mot So. Jeg var roligere i tie breaken og det hjalp veldig, Jeg vet ikke hva som gjorde at jeg snudde det. Jeg forsøkte å fokusere, men alt falt bare sammen og jeg spilte for tregt. Jeg var veldig lettet som kom til tie breaken, og visste at jeg hadde en god sjanse der. Akkurat nå er jeg bare lettet. Det er åpenbart ting å jobbe med, men gitt resultatene jeg har i det siste er det godt å vinne turneringen, sier Carlsen til Grand Chess Tour.

10 BESTE: GM Daniel King går gjennom Magnus Carlsens 10 beste avslutninger fram til 2013. Her er løsningen på Magnus Carlsens parti mot Ivan Sokolov. Dette er den siste av i alt 11 videoer i serien. Video: Daniel King/YouTube.com/PowerPlayChess Vis mer