TANGERER SEG SELV: Dagens parti var ikke like kraftanstrengende for Magnus Carlsen, som med seier i dag slo sin egen rekord i ratinggpoeng. Foto: EPA/WALTER BIERI
TANGERER SEG SELV: Dagens parti var ikke like kraftanstrengende for Magnus Carlsen, som med seier i dag slo sin egen rekord i ratinggpoeng. Foto: EPA/WALTER BIERIVis mer

Carlsen slo sin egen verdensrekord

Vant mot turneringens yngste.

(Dagbladet): Magnus Carlsen vant i dag sjakkpartiet mot 21-årige Fabiano Carauna i Zürich Chess Challenge. Han slo med det sin egen verdensrekord i ratingpoeng.

Listene er riktignok ikke offentliggjort av det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) riktig ennå, men faktum er at ingen noensinne har hatt høyere enn score enn nordmannen etter seieren i dag.

- Dette viser at Carlsen stadig er i stand til å forbedre seg som sjakkspiller, sier Dagbladets sjakkekspert og stormester Einar Gausel.

- Utrolig morsomt Med det slo han sin forrige rekord på 2878,9 poeng, satt 27. mars 2013, ifølge 2700chess.com. 23-åringen går da opp på en sum på 2882,6 poeng.

- Det er hyggelig å sette rekorden. Nå handler det bare om å ikke tape i morgen, så jeg sikrer at rekorden blir stående, sier Carlsen til NRK.

- Det blir vel rekord så lenge jeg ikke taper. Det er utrolig morsomt.

Rolig åpning Magnus Carlsen åpnet dagens parti relativt rolig, kanskje på grunn av det krevende sjakkpartiet mot Nakamura i går.

- Vi så en veldig rolig åpning av Magnus. Det så ut som om han prøvde å spille akkurat som Anand gjorde mot ham i noen av VM-partiene. Hvit får en liten, men varig fordel, sier Dagbladets sjakkekspert, stormester Einar Gausel.

Gårsdagens parti tok en brå vending etter to grove feil av Nakamura, og Carlsen utnyttet også svakhetene han fant hos Caruana i dag.

- 32.Tc4 fra Caruana var trolig den avgjørende feilen. Men han ble stående vanskelig allerede etter åpningen. Man kan si at Magnus vant åpningsduellen, tok initaitivet med et kvalitetsoffer (22.Txf7) og tvang motstanderen gradvis i kne, sier Gausel.
- Det er for øvrig en stund siden vi så Magnus spille så vidt offensivt som han gjorde i dag.

Italienske Caruana har for lengst etablert seg blant topp ti i verden, og har vært så høyt oppe som nummer tre. Han har også snust på den magiske 2800-grensa i rating.

Møter Anand i morgen Det er et sterkt startfelt i turneringen i Zürich. For første gang i historien har en sjakkturnering en gjennomsnittsrating blant deltakerne på over 2800, selv om jo dette i stor grad skyldes Carlsens rekordrating på 2872. Alle de seks deltakerne er blant de ti høyest ratede spillerne i verden.

I morgen venter tidligere verdensmester Vishy Anand fra India for Carlsen. Partiet vil handle om mye mer enn seier og tap. Turneringseieren står på spill, men viktigst av alt er nok prestisjen de to i mellom.

Anand vant sitt parti mot Boris Gelfand i dag.

VANT IGJEN: Magnus Carlsen vant dagens sjakkparti mot Fabiano Caruana. Foto: EPA/WALTER BIERI
VANT IGJEN: Magnus Carlsen vant dagens sjakkparti mot Fabiano Caruana. Foto: EPA/WALTER BIERI Vis mer