BARE UAVGJORTE PARTIER. Magnus Carlsen har spilt fem uavgjorte partier i London Chess Classic. Og han er ikke akkurat alene i London om å forlate brettet med remis. Foto: PA/NTB/Scanpix.
BARE UAVGJORTE PARTIER. Magnus Carlsen har spilt fem uavgjorte partier i London Chess Classic. Og han er ikke akkurat alene i London om å forlate brettet med remis. Foto: PA/NTB/Scanpix.Vis mer

Carlsen spiller bare uavgjort. - Et problem. Folk vil se blod

Stormester mener det må tenkes nytt.

(Dagbladet): London Chess Classic er halvveis. Av 25 partier har hele 21 endt i remis. Samtlige fem partier har endt med uavgjortresultat for Magnus Carlsen.

- Sjakken har et problem. Folk vil se blod, sier stormester Simen Agdestein til Dagbladet.

Han mener at det kan være på sin plass å tenke nytt og innføre nyvinninger.

- Altfor mange partier ender i remis, sier han.

Forslag til endring Agdestein forteller om et forslag som har kommet fra den tidligere verdensmesteren Rustam Kasimdzhanov. Han er nå sekundant til Fabiano Caruana, en av motstanderne til Magnus Carlsen i Grand Chess Tour. Og en av deltakerne Carlsen allerede har møtt og spilt remis mot i London.

Kasimdzhanov har ment at en stor bestanddel av uavgjorte partier i en turnering kan skade sjakkens popularitet på sikt.

- Kasimdzhanov har foreslått at alle partier skal ende med en vinner og en taper. Om det ordinære partiet ender i remis, skal det uansett avgjøres via et finalespill, der hurtigsjakk og lynsjakk inngår. Det høres ut som et interessant eksperiment. Som jeg håper vil bli prøvd ut i enkelte turneringer, sier Simen Agdestein.

Han tror også at det kan bidra til mer offensivt spill i de ordinære partiene.

- Det er noen som ikke mestrer lynsjakk like godt som andre. Veselin Topalov (deltar også i London red.anm.) er en slik spiller. Det er flere som ganske sikkert vil unngå at partiet ender i et sluttspill, tror Agdestein.

- Kan slå begge veier Dadgbladets sjakkespert Einar Gausel mener at det eventuelt kan slå begge veier.

- Det kan også tenkes at enkelte vil spekulere i at det ordinære partiet skal ende i remis, fordi deres styrke ligger i hurtigsjakk og lynsjakk, sier Gausel.

Han tror det er noe tilfeldig at det er så høy prosentandel av partiene som har endt med remis i London.

- Sjakken har utviklet seg fra 80-tallet, da ekstremt mange partier endte med remis. Det er innført forskjellige tiltak, som har bidratt til å bedre sjakken i så måte, sier Gausel.

Han mener at det ikke er noe revolusjonerende over forslaget til Kasimdzhanov.

- Det er ikke nytt. Og det har også vært foreslått å innføre baksersjakk, der to partier spilles samtidig mellom motstanderne. En med hvite brikker og en med svarte brikker, for å få ned remiprosenten. Men jeg tviler vel på at det siste er veien å gå, sier Gausel.

Men Dagbladets sjakkekspert er enig i at nå bør noen begynne å vinne partier.

- Ellers vil vel folk lure på om sjakk er remis, smiler Gausel.

Det er risikabelt å tape et parti i en så jevn turnering, men Gausel tror det er tilfeldig - og at ingenting er avtalt.

Ikke så gode venner - Så gode venner er de ikke, sier Einar Gausel.

Simen Agdestein heller også til at den internasjonale sjakkeliten er i starten av et generasjonsskifte.

- Det sprudler ikke akkurat av energi av noen av deltakerne, som har vært i toppen i en årrekke. Det finnes jo også noen spillere som er så dørgende kjedelige i spillestilen, at de ikke blir invitert, sier Simen Agdestein.

Han avslutter:

- Det kan absolutt være nødvendig å innføre noe som spriter opp sjakken.

Onsdag er det hviledag i den ekstremt jevne turneringen i London. Tre spillere topper med tre poeng. Seks spillere, deriblant Carlsen ligger bare et halvt poeng etter. Veselin Topalov er den eneste som ikke kan vinne turneringen.

En remis, eller uavgjort belønnes med et halvt poeng.