Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen starter VM med hvite brikker

Kan bli helt avgjørende, mener eksperter.

MØTTES FØR VM: Viswanathan Anand og Magnus Carlsen møttes torsdag til pressekonferanse før VM-start lørdag. Foto: REUTERS/Babu
MØTTES FØR VM: Viswanathan Anand og Magnus Carlsen møttes torsdag til pressekonferanse før VM-start lørdag. Foto: REUTERS/Babu Vis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen og Viswanathan Anand møtte pressen torsdag morgen og på åpningssermonien klokka 11.30 norsk tid ble det klart at Carlsen åpner med hvite brikker.

De hvite brikkene gir spilleren fordelen av å ta åpningstrekket i det første partiet.

Carlsen og Anand ble hyllet inne på Nehru arena foran flere tusen tilskuere der sjakkledere fortalte om mesterskapet og framtida. Carlsen ble også omtalte som «sjakkens Mozart».

Trekningen betyr at nordmannen starter med hvite brikker i partiene: 1, 3, 5, 8, 10 og 12. Halvveis i VM-kampen bytter spillerne rekkefølge, noe som betyr at Anand starter med hvite brikker i både sjette og sjuende parti.

Kan bli avgjørende Sjakkspiller og journalist Tarjei J. Svensen reiser mandag for å bli en del av teamet til Carlsen. Han mener åpningspartiet kan bli helt avgjørende.

- Det første partiet tror jeg blir veldig viktig. Hvis Carlsen vinner det første partiet får han en klar psykisk fordel. Det vil være en psykologisk seier og gir et overtak, sier Svensen til Dagbladet.

Han får støtte av tidligere Norgesmester i sjakk, Kjetil A. Lie.

- Det er veldig viktig å få en god start og det første partiet kan bety mye. Men det er også viktig å ikke overdrive betydningen, sier Lie til Dagbladet.

- Det blir som i fotball. Hvis motstanderen tar ledelsen 1-0, så har du fortsatt en kjempesjanse til å komme tilbake. Det skal tross alt spilles i utgangspunket 12 partier, sier Lie.

HVITE BRIKKER: Magnus Carlsen ble tildelt hvite brikker i trekningen under verdensmesterskapet i sjakk i Chennai i India torsdag.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
HVITE BRIKKER: Magnus Carlsen ble tildelt hvite brikker i trekningen under verdensmesterskapet i sjakk i Chennai i India torsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Carlsen og Annad har møttes 29 ganger tidligere. Anand har vunnet seks, Carlsen har tre seire. Hele 20 ganger har de spilt remis (uavgjort).

Statistisk vinner hvitt 55 prosent av partiene, ifølge NTB. Kampen skal spilles i best av tolv partier. Den av sjakkspillerne som først når 6,5 poeng kan kalle seg verdensmester. Ved 6-6 blir det omspill.

- Hvis jeg klarer å spille på mitt høyeste nivå, kan jeg vinne, sier Carlsen.

Anand røpet hjelpere Anand fortalte på pressekonferansen hvilke fire sekundander og hjelpere han har med seg i VM: Sjakkspillerne Peter Leko, Krishnan Sasikiran, Chanda Sandipan og Radoslaw Wojtaszek.

Carlsen ville derimot ikke røpe sine.

- Jeg setter pris på hans åpenhet rundt laget, men jeg kommer ikke til å gjengjelde tjenesten, sier Carlsen på pressekonferansen.

Dagbladet utvider saken.