Carlsen stormet ut av spillelokalet: - Det er et sjokktap

- Aldri sett ham sånn før.

TROMSØ (Dagbladet): Magnus Carlsen (23) gikk på en stjernesmell mot Arkadij Naiditsch, da Norges førstelag møtte Tyskland i OLs 7. runde.

Etterpå stormet 23-åringen ut av spillelokalet, uten å ville snakke med pressen. Heller ikke rettighetshaver NRK.

- Det er et sjokktap, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

- Veldig overraskende Carlsen var bunnsolid i seieren mot verdenstreer Fabiano Caruana i går, men en stor feil i det 38. trekket førte til at tidenes høyest rangerte spiller likevel tapte svært overraskende mot langt svakere Naiditsch.

Einar Gausel er Dagbladets sjakkekspert. Han forventet overhodet ikke at Carlsen ville tape.

- Det er veldig overraskende. Magnus taper veldig sjeldent partier og ennå sjeldnere med hvit. Han har heller aldri tapt mot Naiditsch før, så det var overhodet ikke i det partiet jeg trodde det ville smelle. De tre andre norske gjorde jobben sin, det var Magnus som ikke klarte det, sier Gausel.

- Vanligvis trenger ikke Magnus mer enn et jevnt sluttspill for å vinne - denne gangen hadde han faktisk en bonde over. Han gjorde flere småfeil flere steder. Til slutt havnet Magnus i tidsnød og tyskeren så Magnus bli nervøs. Han hadde aldri sett ham reagere sånn før, fortsetter Gausel.
- Sjokkerende Den latvisk-fødte tyskeren er «bare» rangert som nummer 38 i verden. Med hvite brikker ville derfor alt annet enn maksimal uttelling være en skuffelse.

Det så også lenge veldig lovende ut - sett med norske øyne. Carlsen tilrev seg en tidlig fordel og fortsatte å presse utover i partiet. I det 38. trekket endret imidlertid stillingen karakter:

Da ofret Carlsen en bonde, noe datamaskinen, som regner ut vinnersannynligheten, overhodet ikke vurderte som det riktige valget.

- Dette er en sjokkerende utvikling, kommenterte Bae på direkten.

- Veldig risikabelt Etter gårsdagens oppløftende 3-1-seier over Italia, var gutta på Norges førstelag tilsynelatende stinne av selvtillit før start.

I spillelokalet var den sedvanlige OL-nerven tidlig på plass. Da kvartetten med de sprudlende norske spillerne gikk gjennom sikkerhetskontrollen, steg spenningen ytterligere.

Humøret virket upåklagelig. Smilene var både mange og store. Kanskje skyldtes det vissheten om den dristige slagplanen som var lagt i morgentimene.

- Vi valgte bevisst en veldig risikabel åpningsstrategi i de to sorte partiene. Verken Simen Agdestein eller Kjetil Lie bruker denne strategien til vanlig. Det var for å overraske tyskerne, slik at de ikke skulle være forberedt, avslørte dagens reserve, Leif Erlend Johannessen, i NRK-studio.

- Ganske tamt Jon Ludvig Hammer (nr. 150 i verden) var den andre nordmannen med fordelen av hvite brikker. I partiet mot Liviu-Dieter Nisipeanu (nr. 38 i verden) ble imidlertid Hammer nøye seg med remis.

- Partiet var ganske tamt en stund. Det ble en avvikling som jeg følte var ganske gunstig for meg. Jeg tenkte lenge på hva jeg skulle gjøre. Det som skjer da, er at du begynner å tenke feil etter et kvarter. Tenker du så lenge, bør det ringe noen varselsbjeller. Til slutt forsøkte jeg bare å trekke i nødbremsen, sier Hammer i NRK-studio, etter at han klarte å redde et remisresultat.

Kjetil Lie var nok gårsdagens gladeste mann. I runde sju fikk 34-åringen en ny grunn til å si seg fornøyd: Remis, med sorte brikker, mot høyere rangerte David Baramidze betydde at han nok engang hadde løst oppgaven sin som forventet.

Det samme gjorde Agdestein, som også gjorde jobben da han sikret et halvt poeng mot Daniel Fridman.

Dessverre holdt det ikke til seier, ettersom Naiditsch fastsatte sluttresultatet til 2,5 - 1,5. Dermed står Norge med fire seirer, én uavgjort og to tap så langt i OL.

SJOKKERTE: Magnus Carlsen så alt annet enn fornøyd ut etter tabben. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
SJOKKERTE: Magnus Carlsen så alt annet enn fornøyd ut etter tabben. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer