Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen tangerte utrolig rekord

Magnus Carlsen tangerte søndag den internasjonalt anerkjente rekorden til kinesiske Ding Liren med sin kamp nummer 100 på rad uten tap på toppnivå i langsjakk.

VANT: Magnus Carlsen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
VANT: Magnus Carlsen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Med hvite brikker og et klart favorittstempel i duellen mot russeren Maksim Matlakov vant Carlsen til slutt sitt fjerde parti i turneringen på Isle of Man og tangerte dermed langsjakkrekorden med 100 partier på rad uten tap.

Sist gang nordmannen tapte et langsjakkparti var 31. juli i fjor, da aserbajdsjanske Shakhriyar Mamedyarov slo ham.

Carlsen ligger et halvt poeng bak leder Fabiano Caruana før turneringen skal avsluttes mandag. Amerikaneren vant søndag mot spanjolen Anton Guijar.

Matlakov, rangert som nummer 33 i verden, brukte mye tid i begynnelsen, og tidspresset bidro til at han ikke klarte å utnytte sjansene Carlsen ga han i løpet av partiet. Etter hvert som Carlsen fikk sin dronning høyere i brettet og kunne true både kongen og de andre brikkene til Matlakov, var det bare et spørsmål om tid. Det hadde Carlsen mye av og da avgjorde han partiet til sin fordel.

Carlsen syntes å ha grei kontroll lenge, selv om han mistet en bonde tidlig, men kom i trøbbel da han flyttet sin hest fra A4 til C5. Etter et hestebytte ble Carlsen liggende under med én brikke på den berømte pilen.

Etter 60 trekk brukte Matlakov sin dronning til å ta nok en bonde, men det ga Carlsen sjansen til å sette press på motstanderens viktigste brikke og åpne brettet til sin fordel.

Selv om Matlakov etter hvert fikk ekstra tid på seg, kjørte Carlsen over sin russiske motstander med sin dronning.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media