Carlsen tapte sitt livs viktigste parti - klar for VM-finale likevel

Tidenes nervedrama i VM-kvalifiseringen i sjakk.

(Dagbladet): Etter en ulidelig ventetid kunne Magnus Carlsen (22) endelig slippe jubelen løs i London. Sjakkgeniet vant kandidatturneringen i London sammenlagt og får dermed spille om verdensmestertittelen og millioner av kroner.

Det skjedde etter tidenes sjakkdrama i kveld, og til tross for at Carlsen tapte sitt livs viktigste sjakkparti. Men Carlsen var ikke den eneste som var nervøs og tapte. Hovedutfordrer Vladimir Kramnik fra Russland tapte også, og det førte til at de to rivalene endte på samme poengsum, 8,5 poeng av 14 mulige.

Carlsen ble likevel utropt til vinner av turneringen på grunn av sjakkens målforskjell, flere vunnede partier enn motstanderen. Carlsen vant fem partier og tapte to i turneringen, mens Kramnik vant fire og tapte ett.

Store penger Dermed er tidenes norske sjakkprestasjon et faktum. Carlsen tar med seg 860.000 kroner i førstepremie etter de 14 knallharde rundene i kandidatturneringen, men langt viktigere er det at han nå får retten til å utfordre indiske Vishy Anand om verdensmestertittelen i november.

En slik verdensmesterkamp er verdt opp mot ti millioner kroner for Carlsen, selv med tap. Med seier blir inntektene betydelig større, siden den sittende verdensmesteren får spille vm-kamp annenhvert år. En Carlsen som holder sitt nåværende nivå kan dermed være verdensmester i mange år hvis kan skulle klare å rive Anand ned fra tronen om et halvt år.   Premissene klare Det var mye psykologiprat både før og under dagens runde i London. Premissene var klare: Hvis Magnus vant sitt parti ville han vinne turneringen uansett hva rivalen Vladimir Kramnik fant på i sitt parti. Med remis i sitt eget parti, var Carlsen avhengig av at Kramnik ikke vant. Skulle Carlsen tape, ville remis være nok for Kramnik.

Og ikke nok med det. Carlsen møtte Kramniks landsmann Peter Svidler. Det var dermed forventet at russiske Svidler ville gi sitt ytterste for å hjelpe sin landsmann.

Kramnik på sin side skulle opp mot Carlsens overmann fra det 12. partiet, eksentriske Vassily Ivanchuk fra Ukraina. Ivanchuk kan spille genialt, og han kan gjøre de merkeligste trekk, spesielt hvis han får problemer med nervene. Fem partier i denne turneringen har Ivanchuk tapt på tid, og mange fryktet det samme skulle skje i dag.   Tidstrøbbel Men Ivanchuk viste seg å være i strålende spillehumør, mens Kramnik på sin side regnet med at han måtte angripe med svart, siden at Carlsen skulle tape med hvit var svært lite sannsynlig. Ivanchuk fikk raskt et lite overtak.

Carlsen på sin side fikk aldri noe initiativ mot Svidler, og etter hvert havnet Carlsen i voldsom tidstrøbbel. En stund hadde han bare ett minutt og 20 sekunder på å utføre ti trekk, like etter bare 28 sekunder på åtte trekk, og det mot en av verdens beste motspillere. Til slutt hadde han bare to sekunder på sitt siste trekk før tidskontrollen.

Og i tidsnøden gjorde Carlsen noen svake trekk, og da spillerne fikk en time ekstra betenkningstid var det klart at Carlsen stod til tap. Carlsen ga opp sitt parti etter at alle muligheter for poeng var borte, og dermed var alt opp til Ivanchuk og Kramnik. Der spilte Ivanchuk strålende og hadde stålkontroll på både nerver og tid. Men ventetiden for Carlsen var lang. En eneste tabbe fra Ivantchuk kunne ha spolert for Carlsen. Til slutt ga Kramik opp og Carlsen kunne slippe jubelen løs.

FÅR MØTE ANAND: Magnus Carlsen tapte det siste partiet, men kunne likevel slippe jubelen løs når rivalen gjorde det samme.
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
FÅR MØTE ANAND: Magnus Carlsen tapte det siste partiet, men kunne likevel slippe jubelen løs når rivalen gjorde det samme. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix Vis mer