Carlsen tapte sitt livs viktigste parti - klar for VM-finale likevel

Tidenes nervedrama i VM-kvalifiseringen i sjakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter en ulidelig ventetid kunne Magnus Carlsen (22) endelig slippe jubelen løs i London. Sjakkgeniet vant kandidatturneringen i London sammenlagt og får dermed spille om verdensmestertittelen og millioner av kroner.

Det skjedde etter tidenes sjakkdrama i kveld, og til tross for at Carlsen tapte sitt livs viktigste sjakkparti. Men Carlsen var ikke den eneste som var nervøs og tapte. Hovedutfordrer Vladimir Kramnik fra Russland tapte også, og det førte til at de to rivalene endte på samme poengsum, 8,5 poeng av 14 mulige.

Carlsen ble likevel utropt til vinner av turneringen på grunn av sjakkens målforskjell, flere vunnede partier enn motstanderen. Carlsen vant fem partier og tapte to i turneringen, mens Kramnik vant fire og tapte ett.

Store penger Dermed er tidenes norske sjakkprestasjon et faktum. Carlsen tar med seg 860.000 kroner i førstepremie etter de 14 knallharde rundene i kandidatturneringen, men langt viktigere er det at han nå får retten til å utfordre indiske Vishy Anand om verdensmestertittelen i november.

En slik verdensmesterkamp er verdt opp mot ti millioner kroner for Carlsen, selv med tap. Med seier blir inntektene betydelig større, siden den sittende verdensmesteren får spille vm-kamp annenhvert år. En Carlsen som holder sitt nåværende nivå kan dermed være verdensmester i mange år hvis kan skulle klare å rive Anand ned fra tronen om et halvt år.   Premissene klare Det var mye psykologiprat både før og under dagens runde i London. Premissene var klare: Hvis Magnus vant sitt parti ville han vinne turneringen uansett hva rivalen Vladimir Kramnik fant på i sitt parti. Med remis i sitt eget parti, var Carlsen avhengig av at Kramnik ikke vant. Skulle Carlsen tape, ville remis være nok for Kramnik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer