Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Carlsen-trekkene som skapte forvirring og forbauselse

Kan ha skuslet bort seieren.

REMIS: Magnus Carlsens 31. og 32. trekk var noe som fikk både datamaskinene og ekspertene til å reagere. Carlsen mistet fordelen han hadde, og parti nummer fire endte med remis. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REMIS: Magnus Carlsens 31. og 32. trekk var noe som fikk både datamaskinene og ekspertene til å reagere. Carlsen mistet fordelen han hadde, og parti nummer fire endte med remis. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Vishy Anand slo knallhardt tilbake i gårsdagens parti, og spilte etterhvert Magnus Carlsen av brettet. Dermed utliknet han stillingen i VM-kampen.

I dag var det nordmannens tur til å ta tilbake initiativet, men Anand forsvarte seg meget godt og kunne til slutt inkassere remis etter at Carlsen gjorde trekk både datamaskinene og ekspertene reagerte på i trekk 31 og 32.

- Det siste trekket til Magnus forstår jeg ikke. Det virker rart, var beskjeden fra stormester Daniel King.

Dermed er stillingen 2-2 etter fire partier.

Passe seg for overtenning Gårsdagens dramtiske tap for Anand, var både uventet og overraskende for Carlsen. 23-åringen hadde ikke tapt på nesten fire år og hadde nok ikke sett for seg å bli utspilt da det gjaldt som mest.

Til tross for at tapet utvilsomt var et hardt slag for Carlsen, fortalte manager Espen Agdestein at den regjerende verdensmesteren hadde vært i et relativt godt humør under fellesmiddagen med teamet i går kveld.

Derfor var det også forhåpninger om at Carlsen kunne reise seg allerede i dag. Tidligere har han selv uttalt at han går inn i en slags unntakstilstand etter tap. Det er et avvik fra normalen som han vil rette opp så fort som mulig. 

Derfor passet det godt at han fikk muligheten med de hvite brikkene allerede i dag. Han måtte imidlertid passe seg for overtenning, noe manageren hans trodde skulle gå fint. 

- Magnus er veldig flink til å holde seg objektiv. Han trenger ikke for en hver pris å vinne i dag. Det er viktig å huske på for det dreier seg bare om å vinne ett parti mer enn Anand totalt. Magnus har bra med tid, og skal bare spille god sjakk. Gjør han det, tror jeg han vil være bedre enn Anand, sa Agdestein til Dagbladet før partiet startet.

Tidsnød Og der Carlsen i store deler av gårsdagens parti spilte på Anands premisser, og lot utfordreren sakte men sikkert gjennomføre sine forberedelser, tvang han i dag sin motstander rask ut i ukjent terreng.

Som resultat av det fikk vi et langt parti med tilsvarende lang tenketid. 

Han utnyttet hver mikroskopiske fordel han kunne oppdrive, og opparbeidet seg sakte men sikkert et lite overtak, men klarte ikke å gjøre det om til seier. Samtidig løp klokka avsted med begge to.

Carlsens 31. og 32. trekk utliknet fordelen nordmannen hadde. Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel mener også det var trekkene som gjorde at vinnersjansene glapp.

- Tårnbyttet i trekk 31 var muligens det som ga bort hvits overtak. Kan dreie seg om en feilvurdering av Carlsen, sier Gausel.

Remis Både Carlsen og Anand klarte såvidt å karre seg over tidsgrensa og gikk inn i to nye timer, uten at noen av dem gjorde tabbene som skulle til for å kåre en vinner.

Dermed er stillingen som den var før dagens parti startet - uavgjort.

Men Anands selvtillit vil øke ytterligere da han har klart å holde den regjerende verdensmesteren til remis med svart.

REMIS: Dermed er stillingen som den var før dagens parti startet - uavgjort. Men Anands selvtillit vil øke ytterligere da han har klart å holde den regjerende verdensmesteren til remis med svart. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REMIS: Dermed er stillingen som den var før dagens parti startet - uavgjort. Men Anands selvtillit vil øke ytterligere da han har klart å holde den regjerende verdensmesteren til remis med svart. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media